Kauneus ja Terveys

Ripuli iskee juoksulenkillä

Työterveyslääkäri

Antto Kajava
Julkaistu: 4.5.2017

Kysymys:

Olen kolmekymppinen ja alkanut harrastaa juoksua. Vatsani toimii jopa pari kertaa päivässä.Usein käyn isommalla tarpeella aamukahvin juotuani. Sitä mukaa kun olen pidentänyt lenkkejä,minulle on alkanut tulla hätä kesken juoksemisen.Vatsani ­tuntuu menevän ihan sekaisin. Kerran jouduin jopa kyykistymään pusikkoon kesken 15 kilometrin juoksun. Se oli hankalaa ja noloakin.Nykyään pidän vessapaperia trikoiden taskussa hätätilanteita varten. 

Mistä johtuu tarpeeni ulostaa juoksun aikana? Käyn myös salilla ja ohjatuilla tunneilla, eikä siellä ole koskaan tapahtunut vastaavaa. 

Näytä vastaus

Vastaus:

Liikunta aktivoi ruoansulatuskanavan toimintaa. Samalla tapaa fyysinen passiivisuus lamaa suolen. Tietääkseni tarkkaa mekanismia tälle ei tunneta, mutta oletettavasti autonominen hermosto ja tietyt hermoston välittäjäaineet aktivoituvat liikunnan vaikutuksesta. Suolesi toiminta yliaktivoituu selvästi, kun juokset. Päättelen, että todennäköisesti autonominen hermostosikin käy silloin ylikierroksilla.

Kuidun määrän lisääminen on yksi keino saada suolen toiminta normaaliksi. Tämä on tärkeää ­erityisesti, jos saat ­ruoasta tällä hetkellä niukasti kuituja.Voit ­esimerkiksi ­nauttia yhden annos­mitallisen ispagulan­siemenvalmistetta kerran vuorokaudessa. Seuraa, auttaako se vaivaasi. Lisäksi voit kokeilla pidentää ruokailun ja lenkille­lähdön väliä. Varsinaisia lääkityksiä ei kannata ­harkita ainakaan aluksi.

Jokin tarvittaessa otettava, suolen toimintaa ­lamaava lääkitys voisi teoriassa auttaa, jos vaiva jatkuu kiusallisena.

Lue myös:

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.