Kauneus ja Terveys

Lounas sekoittaa vatsan

Työterveyslääkäri

Antto Kajava
Julkaistu: 3.3.2010

Kysymys:

Mahaani on jo toista kuukautta vaivannut kova, kouristeleva kipu, joka iskee heti lounaan jälkeen. Syönnin jälkeen pitää rynnätä heti kohta vessaan ja useimmiten vatsa on aivan löysällä. Kipu hellittää usein hiljalleen. Laktoosi-intoleranssista ei pitäisi olla kyse.

Näytä vastaus

Vastaus:

Mikäli laktoosi-intoleranssia ei ole testattu kokein, se kannattaa sulkea tällaisessa tilanteessa ensimmäiseksi pois. Joillekin jo hyvin pienet laktoosimäärät voivat aiheuttaa suhteettoman voimakkaat oireet. Tutkimus tapahtuu yksinkertaisella verikokeella, eikä rasitustestiä tarvitse välttämättä tehdä. Toinen vaihtoehto on mahdollisen keliakian tutkiminen. Siinäkin verikoe antaa 90-prosenttisesti luotettavan tuloksen. Varmin tutkimus on tietysti tähystys. Kolmantena mahdollisuutena mieleeni tulee ärtyneen suolen oireyhtymä. Siihen liittyy yleensä joukko muitakin vatsan oireita, esimerkiksi ummetusta, paikkaa vaihtavia vatsakipuja ja kaasunmuodostusongelmaa. Joskus, vaikkakin harvemmin, saattaa oireilun taustalta löytyä maitoallergia.Koska vatsaoireiden tulkinta on varsin vaikeaa, on otettava huomioon­ myös muut suoliston ongelmat ja joskus on turvauduttava tähystystutkimuksiin. Oirekuvauksesi perusteella en pidä todennäköisenä sappikivimahdollisuutta tai helikobakteeritulehdusta.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.