Sairaudet

Näillä vinkeillä vatsavaivat kuriin

Lääkäri Perttu Arkkila kertoo 5 vinkkiä, miten parantaa vatsan kuntoa.

Teksti Jenny Belitz-Henriksson
Kuvat iStock
21.6.2016

1. Vältä kipulääkkeitä.

Tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa polttelua ylä­vatsassa. Toiminnallisiin ylävatsavaivoihin eli dyspepsiaan auttaa usein se, että lopettaa tulehduskipulääkkeiden, kuten ibu­profeiinin, käytön. Jos vaiva jatkuu, pitää selvittää heliko­bakteerin ja keliakian mahdollisuus. Jos popsit tulehduskipulääkkeitä pitkiä aikoja säännöllisesti, se voi johtaa maha- tai pohjukais­suolihaavan syntymiseen. Sen tunnistaa pikimustasta ulosteesta tai verisestä oksennuksesta. Lääkkeen käyttö kuukautis­kipuihin kerran kuussa ei ole riski.

Katso myös: Itsehoidon sudenkuopat

2. Vähennä kahvin juontia.

Etenkin vaalea paahto aiheuttaa monille närästystä ja polttelua rintakehässä. Vaihda tummempaan paahtoon. Kahvia ei kannata jättää kokonaan, koska se ehkäisee esimerkiksi maksa­syöpää. Se myös vilkastuttaa suolen toimintaa, mikä voi auttaa ummetuksessa. 

3. Treenaa vatsalihaksia.

Niiden kunnossa pitäminen helpottaa vatsavaivoja, erityisesti ärtyvän suolen oireita.

Lue myös: Selkä- ja vatsalihakset kuntoon!

 4. Karta kiristäviä asuja.

Mahasta puristava vaate voi aiheuttaa turvotusta ja vatsakipuja, sillä se lisää painetta. Tiukka vaate voi lisätä myös refluksi­taudin oireita, kuten närästystä ja ruoan nousemista ruokatorveen. Tautia sairastavat usein yli­painoiset, sillä myös vatsarasva lisää ­vatsa­ontelon painetta.

5. Vaihda maito.

Toisille maito aiheuttaa vatsakipua ja ripulia, koska laktoosi ei imeydy entsyymipuutoksen takia ohutsuolessa. Kaikki eivät tiedä laktoosi-intoleranssistaan. Maitoherkkyyttä testaat siten, että ensin vältät maitoa ja sitten nautit sitä kerralla suuren määrän. Jos oireita syntyy, kannattaa vaihtaa laktoosittomiin tai vähintään vähä­laktoosisiin tuotteisiin. Laktoosin imeytymistä voit tehostaa myös apteekista saatavilla laktaasi-entsyymivalmisteilla. 

Asiantuntijan vinkki: Parasetamoli sopii monen vatsalle paremmin kuin ibuprofeeni.

Perttu Arkkila on gastroenterologian erikoislääkäri.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi