Näillä vinkeillä vatsavaivat kuriin

Näillä vinkeillä vatsavaivat kuriin
Lääkäri Perttu Arkkila kertoo 5 vinkkiä, miten parantaa vatsan kuntoa.
Julkaistu: 21.6.2016

1. Vältä kipulääkkeitä.

Tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa polttelua ylä­vatsassa. Toiminnallisiin ylävatsavaivoihin eli dyspepsiaan auttaa usein se, että lopettaa tulehduskipulääkkeiden, kuten ibu­profeiinin, käytön. Jos vaiva jatkuu, pitää selvittää heliko­bakteerin ja keliakian mahdollisuus. Jos popsit tulehduskipulääkkeitä pitkiä aikoja säännöllisesti, se voi johtaa maha- tai pohjukais­suolihaavan syntymiseen. Sen tunnistaa pikimustasta ulosteesta tai verisestä oksennuksesta. Lääkkeen käyttö kuukautis­kipuihin kerran kuussa ei ole riski.

2. Vähennä kahvin juontia.

Etenkin vaalea paahto aiheuttaa monille närästystä ja polttelua rintakehässä. Vaihda tummempaan paahtoon. Kahvia ei kannata jättää kokonaan, koska se ehkäisee esimerkiksi maksa­syöpää. Se myös vilkastuttaa suolen toimintaa, mikä voi auttaa ummetuksessa. 

3. Treenaa vatsalihaksia.

Niiden kunnossa pitäminen helpottaa vatsavaivoja, erityisesti ärtyvän suolen oireita.

 4. Karta kiristäviä asuja.

Mahasta puristava vaate voi aiheuttaa turvotusta ja vatsakipuja, sillä se lisää painetta. Tiukka vaate voi lisätä myös refluksi­taudin oireita, kuten närästystä ja ruoan nousemista ruokatorveen. Tautia sairastavat usein yli­painoiset, sillä myös vatsarasva lisää ­vatsa­ontelon painetta.

5. Vaihda maito.

Toisille maito aiheuttaa vatsakipua ja ripulia, koska laktoosi ei imeydy entsyymipuutoksen takia ohutsuolessa. Kaikki eivät tiedä laktoosi-intoleranssistaan. Maitoherkkyyttä testaat siten, että ensin vältät maitoa ja sitten nautit sitä kerralla suuren määrän. Jos oireita syntyy, kannattaa vaihtaa laktoosittomiin tai vähintään vähä­laktoosisiin tuotteisiin. Laktoosin imeytymistä voit tehostaa myös apteekista saatavilla laktaasi-entsyymivalmisteilla. 

Asiantuntijan vinkki: Parasetamoli sopii monen vatsalle paremmin kuin ibuprofeeni.

Perttu Arkkila on gastroenterologian erikoislääkäri.

Kommentoi »