Kauneus ja Terveys

Pillerit veivät vuodot

Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri

Elina Holopainen
Julkaistu: 23.9.2013

Kysymys:

Olen käyttänyt yhdistelmä­ehkäisypillereitä yli kahdeksan kuukautta ja ollut niihin tyytyväinen lähes kaikilta osin. Kuukautiseni ovat kuitenkin jääneet pillereiden myötä kokonaan pois. Olen tietysti tyytyväinen, sillä se helpottaa elämääni suuresti. Mietin, onko tämä haitallista tai jopa vaarallista terveydelleni? Voivatko kuukautiset vielä palata pitkän tauon jälkeen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Yhdistelmäehkäisypillerit niukentavat ja lyhentävät kuukautisvuotoa vähentämällä kohdun limakalvon kasvua. Useimmiten yhdistelmäpillereitä käytetään kolmen viikon ajan, jonka jälkeen pidetään viikon tauko. Taukoviikon aikana tulee vuoto. Pieniannoksisia (15–20 µg etinyyliestradiolia sisältäviä) yhdistelmäpillereitä käytettäessä vuotoa ei osalla käyttäjistä tule lainkaan. Se ei ole vaarallista, mutta jos tilanne häiritsee, voidaan kokeilla enemmän estrogeenia (30 µg) sisältävää pilleriä. Jos vuodot ovat aiemmin tulleet säännöllisesti ja jäävät äkillisesti pois, kannattaa tehdä raskaustesti raskauden poissulkemiseksi.Ehkäisypillereiden käyttö ei aiheuta kuukautisten pysyvää loppumista. Pillereiden lopetuksen jälkeen kuukautiskierto palautuu muutamassa kuukaudessa, viimeistään puolessa vuodessa. Raskaus voi alkaa heti ehkäisypillereiden lopetuksen jälkeen jo ennen ensimmäisiäkään kuukautisia.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.