Terve.fi

OUTO TUNNE PÄÄSSÄ ENNEN NUKAHTAMISTA

Ari Rosenvall

yleislääketieteen erikoislääkäri, vastaava lääkäri

Ari Rosenvall

Kysymys:

Olen 65 vuotias eläkkeellä oleva nainen. Minulla diagnosoitiin lihasreuma viime vuoden elokuussa. Lääkityksenä Prednisolon kortisonilääkettä. Kortisoni aiheutti unettomuutta, jota esiintyy edelleen vaihtelevasti. Jossain vaiheessa alkoi ennen nukahtamista ja myös yöllä valvoessani seuravanlainen oire: Pään (etuosan) lävitse käy humaus kuin sähkövirta. Ääntä on vaikea kuvailla, alussa se tuntui jotenkin kirskuvalta, voimakkuus vaihtelee ja tunne toistuu yleensä muutaman kerran. Se tuntuu tosi epämiellyttävältä ja pelottavalta. Tunne ei muistuta päänsärkyä. Se tuntuu siis ainoastaan levossa ennen nukahtamista. Jos nukahdan melkein heti, niin tunnetta ei tietenkään tule. En halua käyttää unilääkettä edes lyhyttä aikaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kiitos kysymyksestäsi! Ensinnäkin tuo aika yöllä ennen nukahtamista on sellainen, jolloin “kuuntelemme” kehoamme eri tavalla kuin päivällä ja toisaalta johonkin ärsykkeeseen havahtuminen tuntuu hyvin voimakkaalta. On vaikea tietää, mikä täsmälleen sen tuntemuksen saa aikaan, mutta vakavaan (pään sisäiseen) sairauteen se ei viittaa. Purennan epätasapaino tai niskalihasjännitys voivat tällaisia toki tuoda esiin. Uni- tai nukahtamislääkkeitä en suosittele tämän vaivan hoitoon. Jos lääkehoito tuntuu tarpeelliselta kannattaisi mieluummin kokeilla kipulääkettä (esim. parasetamoli) tai lihasjännitystä vähentävää lääkettä. Magnesiumkuurista ei varmastikaan olisi haittaa. Lihasreumankin takia lihasten kunnosta huolehtiminen on tärkeää ja voi auttaa tähänkin oireeseen. Ystävällisin terveisin, Ari Rosenvall

Julkaistu: 17.1.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.