Kauneus & Terveys

Milloin luomista pitää olla huolissaan?

Antto Kajava

Työterveyslääkäri

Antto Kajava

Kysymys:

Olen 32-vuotias mies. Viimeisen kahden viikon aikana iholleni ympäri kehoa on ilmestynyt pieniä luomia. Ne ovat lisääntyneet lyhyessä ajassa huomattavasti, mikä huolestuttaa minua. 

Mistä voi olla kysymys? Miten luomet muodostuvat? Milloin luomista pitää olla huolissaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kaikille ilmaantuu iän myötä luomia, ja suurin osa niistä on hyvänlaatuisia. Jos luomi muuttuu lyhyen ajan sisällä selvästi tai jos se on epä­symmetrinen, kirjava, erityisen tumma tai se näyttää kasvavan ihon sisään, kyseessä voi olla pahan­laatuinen luomi. 

Ihosta koholla oleva, symmetrinen ja tasavärinen ­luomi on harvoin pahan­laatuinen, eikä sitä tarvitse yleensä poistaa. 

Luomen sinerrys voi kertoa melanoomasta. ­Se onkin välittömästi poistettava ja ­lähetettävä pato­logille tutkittavaksi. Mikään edellä mainituista ­yksittäisistä luomen piirteistä ei kuitenkaan välttämättä aiheuta syytä huoleen, paitsi sinertävä väri.Jos yksittäisessä luomessa on useita piirteitä, käy näyttämässä sitä lääkärille.

Jos suvussasi on ollut ihosyöpiä, ikävännäköisiä muutoksia, luomi pitää poistaa ja tutkia herkästi. Poistan vastaanotollani epäilyttävän näköisiä luomia viikoittain, ja arvioni mukaan noin yksi viidestä­kymmenestä on pahan­laatuinen. 

On siis vaikea antaa sinulle yksiselitteistä ­ohjetta, mutta jos jokin luomi muuttuu nopeasti, mene lääkäriin.

Lue myös:

Julkaistu: 6.2.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.