Kauneus & Terveys

Kuprukynnet häiritsevät

Kuprukynnet häiritsevät

Anette Palssa

TtM, ravitsemusterapeutti

Anette Palssa

Kysymys:

Olen 25-vuotias nainen. Peukaloideni kynnet ovat kupruiset ja aaltoilevat. Olen kokeillut kynsisieneen tarkoitettua lääkettä, mutta se ei ole vaikuttanut kynsieni kuntoon. Syön monipuolisesti ja käytän monivitamiinia, astaksantiinia, D-vitamiinia ja kalkkia. Kynsilakkaa en käytä lainkaan.

Muut kynteni ovat normaalit ja tasaiset, tosin kaikki kynteni ovat melko hauraat. Minkälainen ruokavalio tukee kynsien ja samalla myös hiusten kuntoa? Mistä kynsien kupruilu voi johtua?

Näytä vastaus

Vastaus:

On mahdotonta sanoa, mistä muutokset kynsissäsi johtuvat. Minkään yksittäisen ravintoaineen puute ei aiheuta yleensä tällaista oiretta. Kyseessä voikin olla  jokin muu syy, joka ei liity ruokavalioon. Tosin joskus ­ravintoaineiden imeytyminen voi olla heikentynyt vaikkapa ärtyvän suolen takia. Silloin iho, hiukset tai kynnet saattavat oireilla. 

Ihon, hiusten ja kynsien kunto peilaa hyvin yleistä hyvinvointia ja ravitsemustilaa. Toki kynsien ja myös hiusten laatuun vaikuttavat henkilökohtaiset erot. Toisella hiukset ovat paksut ja punaiset, ja toisella ohuet ja vaaleat. Toisella kynnet taas ovat vahvat, toisella heikommat.

Yleisesti kynsien kunto pysyy hyvänä, jos saat riittävästi ravintoaineita ja ruokavaliosi on monipuolinen. Kiinnitä ­huomiota erityisesti kalsiumin ja D-vitamiinin saantiin. Myös rasvan riittävä määrä ruokavaliossa vaikuttaa. Nauti päivittäin öljyjä, pähkinöitä ja siemeniä. Juo tarpeeksi vettä, noin pari litraa päivässä. Sekin auttaa kynsiä pysymään kunnossa.

Kynnet rakentuvat proteiineista. Hyviä proteiininlähteitä ovat esimerkiksi kala, kana, palkokasvit, pähkinät ja maitotuotteet. Syö myös runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja kaikissa muodoissa. 

Julkaistu: 27.10.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.