Kauneus & Terveys

Haluan oppia vetämään leukoja!

Haluan oppia vetämään leukoja!

Mari Sainio

Liikunnanohjaaja

Mari Sainio

Kysymys:

Olen nelikymppinen nainen ja olen hiljattain innostunut kehonpainoharjoittelusta. En ole käynyt ennen salilla, vain ohjatuissa jumpissa. Lihaskestävyyteni on hyvä, mutta tarvitsen lisää voimaa. Haluan oppia vetämään leukoja. En jaksa nyt nostaa itseäni ilmaan. Edes hyppäämällä en onnistu saamaan itseäni tangon yläpuolelle.

Miten leuanvetoa kannattaa harjoitella? Onko leuanveto edes realistinen tavoite ikäiselleni ja kokoiselleni naiselle? Olen 175 senttimetriä pitkä ja painan 70 kiloa. Kannattaisiko unohtaa koko juttu? 

Näytä vastaus

Vastaus:

Kehonpainoharjoittelun tai leuanvedon aloittamiseen ei ole ikärajaa. Pystyt kehittymään niissä iästä riippumatta. Tosin leuanveto ei ole helpoimpia liikkeitä, ellet ole tehnyt sitä nuorempana. Voit kuitenkin oppia sen! Ei hätää.

Lapojen väliset lihakset ovat usein heikoimpia lenkkejä. Liikkeen harjoittelu kannattaakin aloittaa niiden aktivoimisesta. Tarvitset myös kärsivällisyyttä. 

Aloita treeni seuraavilla liikkeillä:  

1. Passiivinen roikkuminen. Roiku tangossa ensin myötäotteella. Ota sen jälkeen vastaote.

2. Aktiivinen roikkuminen. Kun roikut, paina lapaluita ja hartioita alaspäin.

3. Lapavedot. Aloita niiden tekeminen renkaissa. Ojenna jalkasi suoriksi lattialle. Pidä kantapäät maassa. Tuo lapaluita lähemmäksi toisiaan ja avaa samalla rinta­rankaa. Älä koukista käsivarsia. Tämä liike aktivoi lapojen välisiä lihaksia.

4. Vaakasoutu renkailla. Pidä sama asento kuin lapavedoissa. Tee ensin lapaveto ja vedä sitten itsesi ylöspäin käsiä koukistamalla. Laskeudu sen jälkeen hitaasti alas.

5. Negatiivinen leuanveto. Aloita liike leuanvedon yläasennosta eli seiso tuolilla tai hyppää ylös. Ota kiinni tangosta ja laskeudu hitaasti alas. Jarruttele koko ajan. Liikkeen pitäisi kestää ­mielellään vähintään 10 sekuntia.

Suosittelen, että luet Jarno Härkösen ja Jukka Rajalan kirjan Kehonpainoharjoittelu (Fitra 2015). Se sisältää hyvää tietoa leuanvedon ja muiden kehon-painoliikkeiden treenaamisesta. Onnistut varmasti!

Lue myös:

Näin opit vetämään leukoja – katso video

Miten naisten leuanvetohaasteessa kävi?- Katso video

Mitä hyötyä on leuanvedosta ja miten se tehdään?

Julkaistu: 16.3.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.