Terve.fi

En kestä kylmyyttä - sormeni kylmettyvät helposti

Luontaisalan erikoistoimittaja

Timo Elo
Julkaistu 23.2.2017

Kysymys:

Sormeni ja varpaani kylmettyvät helposti talvella, vaikka pukeudun lämpimästi. Onko olemassa joitain luonnonkonsteja, joista voisin saada apua palelemiseen?

Vastaus:

Kylmät jalat ja kädet ovat epämukava yhdistelmä. Onneksi vaiva on  yleensä vaaraton. Sen hoidossa on tärkeää yrittää saada veri kiertämään. Kylmyys saattaa joskus aiheuttaa myös valkosormisuutta, jossa hiussuonisto reagoi herkästi lämpötilan muutoksiin. Oireina ovat muun muassa sormien ja varpaiden hetkellinen valkoisuus, sinertävyys ja tunnottomuus. Vaikeissa tapauksissa kannattaa mennä lääkäriin.

Tupakointi ja kofeiinipitoiset juomat supistavat verisuonia. Myös riittämätön pukeutuminen saattaa lisätä verenkiertohäiriöiden ohella kylmänarkuutta. Päähine pitää koko vartalon lämpimänä, sillä se estää ruumiinlämmön haihtumista pään kautta.

Kylmänaran kannattaa myös syödä monipuolisesti. Rasvaisessa kalassa on verenkiertoa tehostavia omega-3-rasvahappoja. Kylmänä vuodenaikana kannattaa syödä ainakin yksi lämmin ateria päivässä ja suosia ruoanvalmistuksessa voimakkaita mausteita: mustapippuria, chiliä, piparjuurta ja sipuleita. Kuuma yrttitee lämmittää. Sopivia yrttejä ovat muun muassa salvia, siankärsämö, timjami, kehäkukka, nokkonen ja anis.

Kuivaharjaus saattaa helpottaa jalkojen kylmettymistä. Pidä jalat kuivina ja käytä yösukkia. Kokeile selän, polven ja ranteiden lämmittimiä. Valmista jalkojen verenkierron edistämiseksi vaihtolämpöinen jalkakylpy, jossa panet jalat ensin kuumaan veteen muutamaksi minuutiksi ja sitten kylmään veteen muutamaksi sekunniksi. Toista tämä useaan kertaan.

Kalaöljykapselit, magnesium, inkivääriuute sekä ginkgo- eli neidonhiuspuuvalmisteet vilkastavat verenkiertoa.Talviaikaan Kiinassa on tapana ottaa palanen ginseng-juurta ja panna se kuumaan veteen uuttumaan. Kuuma ginsengjuoma torjuu kylmyyttä ja lisää elimistön vastustuskykyä.

Lue myös:

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.