Hui, sormista lähti väri!

Hui, sormista lähti väri!
Vitivalkoiseksi kalpenevat sormet säikäyttävät. Lue lisää valkosormisuudesta!
Julkaistu 7.2.2013

Sormet muuttuvat yhtäkkiä valkoisiksi kuin kuolleella. Hetken kuluttua väri vaihtuu, ensin sinertäväksi, sitten helakanpunaiseksi. Normaaliksi väri palautuu minuuttien, joskus vasta tuntien päästä. Hurjalta näyttävä ilmiö on nimeltään valkosormisuus eli Raynaud’n oire. Sen aiheuttavat poikkeuksellisen herkästi supistuvat hiusverisuonet: ne ikään kuin kouristuvat umpeen, eikä veri pääse hetkeen kiertämään.

Oire ilmenee yleensä sormissa tai varpaissa, mutta voi periaatteessa esiintyä missä tahansa kehon hiusverisuonistossa, kuten nenässä tai navassa. Kohtauksen aiheuttaa useimmiten kylmä viima. Joillakin väri pakenee, kun lämpötila hipoo nollaa. Kostea ilma ja esimerkiksi viileä uintivesi voivat valkaista sormenpäät, sormet tai varpaat lämpimämmässäkin, samoin kesäinen tuuli.

Valkosormisuus voi juontua myös tärisevän työkoneen jatkuvasta käytöstä tai hermopinteestä. Myös paha paleltuminen voi vaurioittaa verisuonia tai hermoja ja aiheuttaa valkosormisuuden. Se voi liittyä myös stressiin tai hormonaalisiin muutoksiin esimerkiksi rankan laihdutuksen yhteydessä. Ensimmäinen kohtaus iskee yleensä murrosiän hormonimyllerryksessä. Jopa joka viides nuori nainen huomaa yhden tai useamman sormensa tai varpaansa valkenevan. Oireilua kutsutaan hyvälaatuiseksi valkosormisuudeksi. Se ei liity sairauteen ja tyyntyy aikuistumisen myötä.

Jos valkosormisuus puhkeaa vasta aikuisena, sen taustalla on yleensä jokin reuma- tai verisuoni­sairaus, kuten tupakoinnin aiheuttama Bürgerin tauti. Noin 80 prosentilla yli 40-vuotiaista valkosormisuus kytkeytyy sairauteen. 

Tutkitaan kynsinauhojen hiussuonia 

Diagnoosin varmentamiseksi tarvitaan tutkimuksia. Tautiin liittyvä ja hyvälaatuinen valkosormisuus erotetaan toisistaan kynsinauhojen hiussuonia tutkimalla. Reumasairaudet paljastuvat verikokeista.Lievät ja lyhytaikaiset valkosormisuuskohtaukset eivät yleensä aiheuta pysyviä vammoja. Vaikeat ja tiheästi toistuvat kohtaukset voivat sen sijaan vaurioittaa ihoa ja kynsiä pysyvästi. Esimerkiksi sormenpäihin muodostuvat pienet arvet vaikeuttavat käsien käyttämistä.

Pahimmillaan verisuonten kouristus on niin voimakas, että sormet menevät kuolioon. Tällöin kuolio­alueet joudutaan poistamaan leikkauksella. Hyvälaatuisessa Raynaud’n oireessa kuoliota ei tarvitse kuitenkaan pelätä.Parannuskeinoa Raynaud’n oireeseen ei vielä ole. Sitä voidaan hoitaa verisuonia avaavilla lääkkeillä. Hankala kohtaus saadaan laukeamaan nitrovalmisteilla ja suoneen annettavalla lääkityksellä.

Asiantuntija vastaava ylilääkäri Riitta Luosujärvi, HUS, Reumatautien poliklinikka 

Anni Savolainen, 36, Oulu:

Pankkikorttia ei saa lompakosta

“ Ensimmäisen kerran huomasin sormieni menevän valkoisiksi kolmisen vuotta sitten hiihtolenkin jälkeen. Herkimmin oireen näyttää aiheuttavan se, kun kädet ensin hikoavat ja sitten kylmenevät.Sormista lähtee paitsi väri myös tunto. Kipuja minulla ei ole ollut, mutta kun väri alkaa palautua, sormet tuntuvat todella ikäviltä.

Valkosormin mikään sorminäppäryyttä vaativa tekeminen ei onnistu. Kerran kaupan kassalla en saanut edes pankkikorttia lompakosta, kun sormet olivat niin tunnottomat.

Olen yrittänyt pärjätä vaivan kanssa kotikonstein, pitämällä kädet mahdollisimman kuivina urheillessa ja pukeutumalla lämpimästi. Joskus olen yrittänyt lämmitellä käsiä kuuman veden alla tai hieroa niitä, mutta se ei ole tehnyt ainakaan hyvää. Viime syksynä huomasin pari kertaa, että varpaatkin menivät valkoisiksi ja tunnottomiksi. Sormista lähtee väri nykyään kokonaan, ennen vain sormenpäistä. En ole käynyt vielä vaivan kanssa lääkärissä, mutta ehkä se alkaa olla aiheellista.” 

Ehkäise ja hoida 

  • Pukeudu lämpimästi. Suojaa pää ja kasvot viimalta.
  • Lopeta tupakointi.
  • Rasvaa käsien ihoa. Varo ihovaurioita.
  • Vältä ihon voimakasta käsittelyä, kuten manikyyriä.
  • Harrasta liikuntaa, jossa pysyt lämpimänä. 
  • Kun kohtaus iskee, mene sisälle ja juo lämmintä.
  • Älä hankaa sormia vaan liikuttele koko kättä.
  • Vältä verisuonia supistavia lääkkeitä.
  • Hakeudu lääkäriin, jos oireet alkavat ennen murrosikää, yli 30-vuotiaana tai ovat nuorena voimakkaita, voimistuvat iän myötä tai haittaavat elämää. 
Kommentoi »