Terve.fi

Kysy asiantuntijalta sairauksista - 17923

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma
Julkaistu 15.10.2004

Kysymys:

Hei Ilkka! Minulla on diagnosoitu Buergerin sairaus/tauti. vaivat alkoivat Raynauldin oireyhtymänä l.valkosormisuutena ja pahenivat viime keväänä pohkeen puutumiseen aina liikuntaa aloittaessani. Olen tupakoinut koko aikuisikäni n.1/2askia/pvä. Nyttemmin lopettanut 2kk sitten kokonaan! Eli Juhannuksena sain valtimotukoksen oik.jalkaterään ja käteen. Tämä todettiin varjoainekuvauksella. Lääkkeeksi Adalat 10mg/pvä, Primaspam 1tbl/pvä ja Plavix 1tbl/pvä. Suonia ei voida pallolaajentaa, eikä ohittaa. Joten ainoa keinoni on “tehdä” itse lisää kiertoteitä verenkierrolle l.pitkäkestoisesti matalalla teholla liikkua. Tämä on nyt ollut n. 1h kävelylenkki ja kuntopyöräily n.45min/pvä. Leposärky kädessä on helpottanut parin viime vkon aikana ja puutuminen jalkaterässä ehkä hieman vähentynyt. Niin sain kesällä myös pahan bakteeritulehduksen isovarpaaseen ja kahteen sormeen, jotka ovat nyt parantuneet melkein kokonaan syötyäni 2kk.antibioottia! Kysyisin siis nyt, kun en ole saanut vastausta minua hoitavilta lääkäreiltä, mikä on ennusteeni? Mikä on tämän taudin etenemistapa? Voinko parantua kokonaan, kun tupakointikin nyt on loppunut kokonaan? Vai täytyykö jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle? Olen ollut heinäkuusta sairaslomalla. Voiko paha tukos yllättää vielä vaikka ed.oleva lääkitys on päällä? Mielenterveyteni alkaa järkkyä ja motivaatiota on vaikea pitää yllä kun ajattelen että jos kuitenkin joudun amputoitavaksi tms. kamalaa!!!! T.Nimimerkki nykysin lämpimät kädet

Vastaus:

Buergerin tauti (tromboangiitis obliterans) on valtimoita ahtauttava sairaus, jonka aiheuttavat lähinnä raajojen valtimoiden keskikerroksen tulehdukselliset ja proliferatiiviset muutokset. Yleisesti ottaen se on nopeammin etenevä sairaus kuin arteriosclerosis obliterans (ahtauttava valtimokovettumatauti). Taudin vaikeusasteita on yksilökohtaisesti erilaisia. Sinun kohdallasi positiivisia ennusmerkkejä on hyvä reaktio tupakoinnin lopettamiseen, liikuntaan ja lääkitykseen. Tupakoimattomuus on tärkein ennusteen kannalta, jatka sitä! Säännöllinen liikunta uusien kollateraalisuonten kehittämiseksi on myös tärkeää. Lääkitys vaikuttaa myös optimaaliselta sinun tapauksessasi. Jatka sitkeästi liikuntaa, tupakkalakkoa ja verisuonilääkitystä ja pidä mieliala korkealla, niin taistelet parhaiten sairautta vastaan. Uudet tukokset ovat mahdollisia, mutta niistä voit selvitä niin kuin ensimmäisistäkin.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.