Kauneus ja Terveys

Dynaaminen venytys

Liikunnanohjaaja

Mari Sainio
Julkaistu: 7.4.2009

Kysymys:

Numeron 1/2009 Yhdessä kuntoon -jutussa Jarmo Ahonen neuvoi, että lonkankoukistajien dynaamiseen venyttelyyn mennään rauhallisesti ja tullaan saman tien pois. Kuinka monta kertaa liike suoritetaan, jotta venyttely on tehokasta? Mitä muita venyttelyliikkeitä voi tehdä dynaamisesti?

Näytä vastaus

Vastaus:

Dynaaminen venyttely tarkoittaa liikkuvaa ja aktiivista venyttelyä, jossa hitaassa ja lipuvassa liikkeessä pysytään periaatteessa koko ajan ja venytyksessä käydään vain pieni hetki kerrallaan. Yleispätevänä sääntönä voi pitää kymmentä kertaa, eli käy venytyksessä kymmenen kertaa hitaasti ja hallitusti, koko ajan keskivartaloa kannatellen. Esimerkiksi joogasta löytyy monia hyviä vinkkejä dynaamiseen venyttelyyn.Tässä muutama esimerkki:1. Jalkojen takaosan venytys. Asetu pyramidiasentoon eli kämmenet ja jalkapohjat lattiassa, takamus kohti kattoa. Nouse päkiöiden varaan ja koukista polvia kohti lattiaa, paina sitten kantapäät takaisin lattiaan ja ojenna polvet suoraksi samalla työntäen napaa kohti etureisiä.2. Pakaravenytys ja lonkan avaus. Seiso oikealla jalalla ja nosta vasen jalka koukkuun niin, että nilkka on oikean reiden päällä polven osoittaessa sivulle. Koukista oikeaa polvea ikään kuin istuisit tuolille ja nouse takaisin ylös. Vaihda asento niin, että seisot vasemmalla jalalla ja oikea on koukussa reiden päällä. Toista venytys.3. Etureiden venytys. Asetu vasen jalkapohja lattiassa siten, että polvi on 90 asteen kulmassa, ja laske oikea polvi lattiaan. Ota vasemmalla kädellä kiinni oikeasta nilkasta ja tue oikea kämmen lattiaan. Vie painoa etummaiselle jalalle painaen lantiota samalla kohti lattiaa ja vedä kantapäätä pakaraan. Palaa takaisin lähtöasentoon. Vaihda jalkojen asento ja toista venytys. 

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.