Terve.fi

Yle: Maalaislapsen iho on erilainen kuin kaupungissa asuvan lapsen

Yle: Maalaislapsen iho on erilainen kuin kaupungissa asuvan lapsen

Maalla asuvan lapsen ja kaupungissa asuvan lapsen ihon mikrobitasot ovat erilaiset. [node:summary]
Mainos

Helsingin yliopistossa tutkitaan parhaillaan maalaislapsen ja kaupunkilaislapsen ihon mikrobiomia eli iholla elävää bakteeristoa, kertoo Yle.

Maalla asuvan lapsen ihon monimuotoinen bakteeristo on erilainen kuin kaupungissa asuvalla lapsella, osoittavat viimeisimmät Helsingin yliopiston tutkimustulokset Ylen artikkelin mukaan. Tutkimuksessa verrattiin pohjoiskarjalaisten ja helsinkiläisten lasten iholla eläviä bakteereja.

Teini-ikäisillä samanlaisia tuloksia ei huomattu, ja sen arvellaan johtuvan luonnossa liikkumisen ja ulkoleikkien vähentymisestä niin kaupungissa kuin maallakin.

Kaupunkilaislapsilla on enemmän allergioita

Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen kanssa yhteistyössä toteutetussa tutkimuksissa on tarkoituksena paneutua siihen, miten lapsen elinympäristö vaikuttaa esimerkiksi allergioiden syntymiseen ja miksi kaupunkilapsilla esiintyy enemmän allergioita, kuin maalla varttuneilla lapsilla.

Länsimaissa on tutkittu paljon yleistyneiden tulehdusperäisten sairauksien syntymistä ja suoliston mikrobien vaikutusta niihin.

Tutkijat ovat kiinnostuneita ihon mikrobien vaikutuksesta, sillä ihon mikrobien osuutta tulehdusperäisiin sairauksiin ei ole tutkittu niin paljon. Iho on suurin elimemme, ja tiedetään, että varhaislapsuuden mikrobialtistus vaikuttaa myöhemmän iän allergioihin.

– Ihon eri kerroksissa on hyvin paljon immuunijärjestelmän soluja, jotka kommunikoivat ulkomaailman ja omien solujemme kanssa. Vaikuttaa siltä, että iholla onkin luultua kokonaisvaltaisempi merkitys siihen, miten ihmisen immuunijärjestelmä toimii, kertoo tutkija ja tohtorikoulutettava Jenni Lehtimäki Helsingin yliopistosta Ylen haastattelussa.

Lähde:

Yle 5.7.2017

Lue lisää:

Lasten allergiat

Lasten ihottumat

Astmaa sairastavat lapset alttiita lihomaan

Peukalon imeminen voi ehkäistä allergioita

Suoliston mikrobit vaikuttavat lapsen atopiariskiin

Julkaistu: 5.7.2017