Terveys

Voiko syödä liian terveellisesti?

Valitsetko ostoskoriisi aina terveysvaikutteisia elintarvikkeita?

30.3.2017

Yhä useammassa tuotteessa on nykyään jotain ekstraa: lisättyä D­­­-vitamiinia, maitohappobakteereja tai veren huonoa kolesterolia alentavia kasvisteroleja tai -stanoleja.

Jos valitsee aina terveysvaikutteisia elintarvikkeita, voiko joitakin vitamiineja tai kasvisteroleja saada liikaa?

– Vaikka käyttäisi D-vitaminoitua maitoa ja margariinia ja söisi vielä kalaa, ei voi saada liikaa D-vitamiinia ruoasta. Eurooppalaisen suosituksen mukaan on hyvä ottaa näiden lisäksi 10 mikrogrammaa purkista pimeään aikaan, kertoo ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen.

Myöskään maitohappobakteerien ylisaannista ei tarvitse olla huolissaan.

– Ennen ihmiset saivat niitä vielä enemmän, kun syötiin fermentoituja tuotteita, professori Seppo Salminen muistuttaa.

Jotkut harvat voivat saada kolesterolia alentavia aineita ruoasta 9 grammaa, kun suositus on 2–3 grammaa. Tällöin rasva­liukoiset vitamiinit imeytyvät heikommin. Siksi tuotteita käyttävien pitää huolehtia vitamiinien saannista.

Vaikka yhdellä perheessä olisi kohonnut kolesteroli, kaikkien ei kannata syödä kolesterolia alentavia tuotteita.

Lue myös:

Näin valitset laadukkaat probiootit

Vatsa kuntoon probiooteilla?

Onko sinulla terve suhde ruokaan?

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt