
Voiko syödä liian terveellisesti?
Valitsetko ostoskoriisi aina terveysvaikutteisia elintarvikkeita?
Yhä useammassa tuotteessa on nykyään jotain ekstraa: lisättyä D-vitamiinia, maitohappobakteereja tai veren huonoa kolesterolia alentavia kasvisteroleja tai -stanoleja.
Jos valitsee aina terveysvaikutteisia elintarvikkeita, voiko joitakin vitamiineja tai kasvisteroleja saada liikaa?
– Vaikka käyttäisi D-vitaminoitua maitoa ja margariinia ja söisi vielä kalaa, ei voi saada liikaa D-vitamiinia ruoasta. Eurooppalaisen suosituksen mukaan on hyvä ottaa näiden lisäksi 10 mikrogrammaa purkista pimeään aikaan, kertoo ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen.
Myöskään maitohappobakteerien ylisaannista ei tarvitse olla huolissaan.
– Ennen ihmiset saivat niitä vielä enemmän, kun syötiin fermentoituja tuotteita, professori Seppo Salminen muistuttaa.
Jotkut harvat voivat saada kolesterolia alentavia aineita ruoasta 9 grammaa, kun suositus on 2–3 grammaa. Tällöin rasvaliukoiset vitamiinit imeytyvät heikommin. Siksi tuotteita käyttävien pitää huolehtia vitamiinien saannista.
Vaikka yhdellä perheessä olisi kohonnut kolesteroli, kaikkien ei kannata syödä kolesterolia alentavia tuotteita.
Lue myös:
