Venähdyksellä tarkoitetaan niveltä ympäröivien nivelsiteiden venymistä tai osittaista repeytymistä.
Venähdys- ja nyrjähdysvammoja sattuu tyypillisemmin kunto- ja kilpaurheilun parissa. Vakavimpia vammoja sattuu yleensä paljon hyppyjä ja nopeita käännöksiä sisältäviä lajeja harrastaessa, rauhallisimmin liikkuessa sattuneet venähdykset ovat usein lievempiä.
Tyypillisimmin vammat kohdistuvat alaraajoihin, polviin ja nilkkoihin. Yläraajan yleisempiä venähdysvammoja ovat sormien vääntymiset yli ääriasennon.
Venähdys- ja nyrjähdysvammojen tyypillisimpiä oireita ovat kipu, turvotus ja lievä arkuus varattaessa. Huomattava varausarkuus tai selkeä virheasento voivat olla merkkejä murtumasta.
Venähdys- ja nyrjähdysvammojen omahoito
Alaraajojen venähdys- ja nyrjähdysvammojen ensiavun peruspilari on kolmen K:n periaate. Ripeästi ja tehokkaasti toteutettu ensihoito supistaa verisuonia, vähentää turvotusta sekä lieventää tulehdusreaktiota ja kipua. Niinpä nopea ensiapu kolmen K:n periaatteella on ensiarvoisen tärkeää paranemisprosessin kannalta.
Kolmen K:n periaate:
Kompressio
- Vammakohtaa puristetaan aluksi käsin. Myöhemmin voidaan käyttää vammakohtaa tukevaa sidosta, esimerkiksi napakkaa ideaalisidettä.
Koho
- Vammautunut raaja nostetaan kohoasentoon.
Kylmä
- Vammakohdan päälle asetetaan kylmähaude ja sen päälle kierretään tukisidos. Ihon ja kylmäsidoksen väliin on laitettava paleltumien ehkäisemiseksi eriste, esimerkiksi pyyhe tai tukisidos.
- Kylmähoito on sitä tehokkaampaa, mitä nopeammin se aloitetaan.
- Kylmän on annettava vaikuttaa noin 20 minuuttia, pienemmissä vammoissa riittää 10–15 minuuttia. Kylmähoidon jälkeen vammakohta tuetaan pelkällä painesidoksella. Kylmähoito voidaan tarvittaessa toistaa 1-2 tunnin välein.
Kipua voidaan hoitaa tavanomaisilla tulehduskipulääkkeillä ja voiteilla. Vammakohdan täysvaraus on sallittua pian ensihoidon jälkeen, joskin nivelen kuormitus tulee tehdä kivun sallimissa rajoissa. Liikuntaharjoittelusta tulee kuitenkin pitää 3-7 vuorokauden mittainen tauko.
Vaivaako venähdys ja nyrjähdysvamma, milloin lääkäriin?
Jos alaraajan venähdys– tai nyrjähdysvammaan liittyy runsasta turvotusta, ihonalaista verenvuotoa, huomattavaa kipua varattaessa tai koputteluarkuutta luissa, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Tällöin voi kyseessä olla murtuma, joka vaatii lääkärinhoitoa. Polven venähdyksen vuoksi hoitoon kannattaa hakeutua, mikäli polveen ilmaantuu turvotusta, lukkoutumista, polven pettämisen tunnetta tai jalalle varaaminen on kivuliasta.
Sorminivelten venähdyksien suhteen lääkäriin kannattaa hakeutua, jos nivel on selkeästi jäänyt virheasentoon ja on huomattavan kipeä.
Lähteet:
Lääkärin käsikirja 9/2010: Liikuntavammat ja niiden ehkäisy (Parkkari, Kannus, Kujala)
Duodecim 1/2010: Polvivamma, kierukkavamma, ristisidevamma (Saarelma)
Lääkärinkirja Duocemin 12/2009: Yläraajan vammat (Saarelma)
Lue lisäksi: