Terve.fi

Liukastuitko? - Lääkärin ohjeet ensiapuun

Liukastuitko? - Lääkärin ohjeet ensiapuun
Miten kannattaa toimia, jos kaatuminen aiheuttaa vammoja? Lue lääkärin ohjeet ensiapuun eri tilanteissa.
Julkaistu 15.11.2016

Lauhtuva keli liukastuttaa katuja ja lisää kaatumisen riskiä. Miten kannattaa toimia, jos kaatuminen aiheuttaa ruhjeita tai vammoja? Mehiläisen akuuttilääketieteen erikoislääkäri Petri Gawdzinski kertoo nopeat ohjeet ensiapuun eri tilanteissa.

1. Tuliko kaatumisesta haava? Puhdista ja peitä se

Jos liukastuminen sai aikaan haavan, puhdista haava antiseptisellä aineella tai puhtaan juoksevan veden alla. Peitä haava suojasidoksella. Likaiset, syvät ja vuotavat haavat kuuluvat aina lääkärin hoitoon. Tarkista myös, että tetanus- eli jäykkäkouristusrokote on voimassa.

2. Nyrjähtikö nilkka tai tuliko ruhjeita? Kylmä, koho ja kompressio auttavat

Tuttu nyrkkisääntö ”kylmä, koho ja kompressio” toimii hyvänä ensiapuna. Jäähdytä nyrjähtänyttä raajaa kylmällä 20-30 minuuttia. Kohota raaja sisäisen verenvuodon vähentämiseksi ja sido vammakohtaan tukeva side turvotuksen estämiseksi.

Älä rasita nilkkaa turhaan. Jatka jäähdytystä ensimmäisen vuorokauden ajan parin tunnin välein. Hakeudu hoitoon, jos kipu ja turvotus eivät nopeasti hellitä ja esimerkiksi, jos jalka ei siedä painoa.

3. Epäiletkö murtumaa? Tue murtunut raaja ja hakeudu hoitoon

Murtumaan viittaa voimakas kipu, turvotus ja virheasento. Tue murtunut raaja liikkumattomaksi käytettävissä olevilla apuvälineillä, esimerkiksi kolmioliinalla tai muilla sidetarpeilla. Tuenta helpottaa myös kipua. Hakeudu sen jälkeen hoitoon lääkärin vastaanotolle.

4. Vuotaako nenästä verta? Niistä, asetu etukumaraan ja paina sierainta

Tyhjennä mahdollinen verihyytymä nenästä niistämällä. Asetu etukumaraan asentoon ja paina sierainta tasaisesti nenäluuta vasten. Aseta kylmäpakkaus nenän päälle. Mikäli vuoto ei lakkaa noin 20 minuutissa, hakeudu lääkärin vastaanotolle.

Jos kaatunut henkilö on tajuton, ei liiku tai hänellä on hengitysvaikeuksia, soita välittömästi hätänumeroon 112.

Ensiapuvinkit antoi Mehiläisen akuuttilääketieteen erikoislääkäri Petri Gawdzinski.

Kommentoi »