Terve.fi

Vatsakivut ovat lapsilla yleisiä


Lapset ja vatsakivut: Lasten vatsakivut ovat yleisiä. Jos vatsakipu toistuu, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Lue yleisimmistä vatsakivun aiheuttajista.
Teksti Toimitus

Jopa 10-30 %:lla lapsista on toistuvia vatsakipujaksoja. Vatsakivut ovat tavallisimpia ala-asteikäisillä lapsilla. Noin puolessa tapauksia kivuille on osoitettavissa jokin syy, mutta näistäkin vain osa vaatii hoitoa. Toistuva vatsakipu vaatii lääkärin arviota, mikäli siitä on merkittävää haittaa lapselle tai perheelle, kipuun liittyy yleisoireita (esim. kuume ja väsymys) tai lapsen kasvu ei edisty normaalisti. Tuoreen, kovan kivun takana voi olla vakava kirurgista hoitoa vaativa sairaus, joten silloin lapsi on vietävä herkästi terveyskeskukseen. Hyvä käytännön neuvo on, että jos akuutti kipu on siedettävissä, sitä voi seurata kotona muutaman tunnin. Jos tällainen kipu ei lyhyen seurannan aikana ala helpottaa, lapsi pitää toimittaa lääkärin tutkittavaksi.

Tavallisen äkillisen vatsakivun syy on viruksen aiheuttama ripulitauti, jonka alkuvaiheessa ripulia ei ole välttämättä ehtinyt tulla. Jos ripulia ei taudin jatkuessakaan tule, kivun syy on jokin muu. Myös moniin muihin tavallisiin tulehdustauteihin, kuten influenssaan ja välikorvatulehduksiin, voi liittyä vatsakipua. Tällöin muut oireet viittaavat vaivan syyhyn. Umpilisäkkeen tulehduksessa kipu siirtyy yleensä epämääräisen alun jälkeen yleensä oikealle alavatsalle, joka aristaa selvästi. Suolistoa tukkiviin vikoihin ja sairauksiin liittyvä kipu on tavallisesti luonteeltaan aaltomaista. Tämä kipu syntyy, kun suolen seinämät venyttyvät suolen yrittäessä siirtää rytmisesti supistumalla sisältöään eteenpäin ruuansulatuskanavassa. Tavallisin diagnoosi sairaalaan akuutin vatsakivun vuoksi tuodulla lapsella on kuitenkin ummetus.

Suurimpaan osaan toistuvista vatsakivuista ei liity mitään muita suolioireita, eikä niiden ilmaantuminen ole yhteydessä esimerkiksi aterioihin. Tällainen oireilu voi liittyä esimerkiksi ruuansulatuskanavaa tai virtsateitä tukkiviin vikoihin, mutta tavallisimmin kyseessä on toiminnallinen vatsavaiva. Toiminnallisessa vatsavaivassakin kivuille on syy, mutta sitä ei voi, eikä yleensä tarvitsekaan, osoittaa. Todennäköisesti tällainen oireilu johtuu ruuansulatuskanavan liikehäiriöstä. Kipu tuntuu tavallisesti navan ympäristössä ja sitä esiintyy muutamana päivänä viikossa. Yleensä lapsi sanoo vatsan oleva kipeä, mutta muuten sitä ei lapsesta huomaa. Jännitys pahentaa oiretta.

Tavallisimpia syömiseen ja liittyviä vatsakipua aiheuttavia tauteja ovat laktoosi-intoleranssi, refluksitauti, sappikivitauti ja gastriitti.

Laktoosi-intoleranssi

Laktoosi-intoleranssissa maidon sisältämä laktoosi ei pilkkoudu ja imeydy ohutsuolen alkuosassa, vaan kulkeutuu ohutsuolen loppuosaan. Siellä olevat bakteerit voivat käyttää laktoosia ravinnokseen, minkä seurauksena syntyy ilmavaivoja aiheuttavaa kaasua. Mikäli laktoosi pääsee paksusuoleen saakka, se vetää suoleen nestettä, mistä seuraa ripulia. Oireet alkavat yleensä noin tunnin sisällä laktoosin nauttimisesta, ja niiden laatu (ripuli/ilmavaivat) riippuu ohutsuolen loppuosan bakteerikasvuston koostumuksesta.

Refluksitauti

Refluksitauti, eli mahansisällön takaisinvirtaus ruokatorveen aiheuttaa yleensä polttelua rintakehälle ja kipua ylävatsan keskelle. Oireet johtuvat happaman mahaeritteen aiheuttamasta limakalvovauriosta. Rasvaiset ruoat ja makuuasento pahentavat oireita.

Gastriitti

Gastriitissa mahalaukun limakalvolla on helikobakteerin aiheuttama tulehdus, joka aiheuttaa kipua, jota rasvaiset ruoat myös voivat pahentaa. Bakteerin yhteys vatsakipuihin on jossain määrin epäselvä. Yleensä bakteeri on syytä hoitaa monien pitkäaikaisongelmien ehkäisemiseksi, mutta häätö ei yleensä helpota kipuja.

Keliakia

Keliakia voi aiheuttaa käytännössä mitä vatsaoireita vaan tai olla täysin oireeton, jolloin epäily herää esim. kasvuongelmien vuoksi. Keliakiaepäily tutkitaan verikokein ja diagnoosi varmistetaan tähystyksellä.  

Ruoka-allergiat

Ruoka-allergiat voivat aiheuttaa mm. ripulia, oksentelua, ihottumaa ja ummetusta, ja ne diagnosoidaan ruoka-aineen välttämis-altistus -kokeen avulla.

Tulehdukselliset suolistosairaudet

Tulehduksellisten suolistosairauksien toteaminen on usein vaikeaa. Oireet voivat olla epämääräisiä (kuumeilua, ajoittaisia vatsakipujaksoja, kasvuhäiriö jne.), ja oireiden alusta tähystyksessä tehtävään diagnoosiin voi kestää pahimmillaan vuosia.

Lue lisää tulehduksellisista suolistosairauksista:

Ummetus

Ummetus on tavallisin todettavissa oleva vatsaoireen syy. Ummetuksen oireilu on useimmiten epämääräistä, ja voi pahentua esim. kesälomalla, kun hellesäällä karamelleja syövien lasten nesteen ja kuidun saanti vähenee.

Ärtyvä paksusuoli -oireyhtymä

Ärtyvä paksusuoli -oireyhtymä taas ei ole varsinainen sairaus vaan ominaisuus. Siihen voi liittyä monenlaisia suoliston loppuosaan paikallistuvia oireita (vatsakivut, turvottelu, löydät ulosteet, papanamaiset ulosteet jne.). Se ei johdu allergiasta, mutta monet ruoka-aineet voivat pahentaa oireita, jolloin niitä kannattaa välttää.

Vatsakivut ovat siis yleinen lasten oire, jolle ei yleensä ole osoitettavissa selvää syytä. Tavallisin todettavissa oleva syy vatsakivuille on jokin ruuansulatuskanavan toiminnan häiriö, kuten ummetus tai laktoosi-intoleranssi. Häiriöiden ja oireiden takana voi kuitenkin olla myös sairauksia, jotka on tärkeää todeta ja hoitaa. Esimerkiksi ummetus voi johtua maitoallergiasta ja laktoosi-intoleranssi keliakian tai virustaudin aiheuttamasta ohimenevästä vauriosta ohutsuolen limakalvolla. Ruuansulatuskanavan sairauksien oireet voivat olla hyvin vaihtelevia ja epämääräisiäkin. Osaa sairauksista voidaan seuloa laboratoriotestein, mutta kaikkein tärkeintä vaivojen selvittelyssä on huolellinen oireiden sekä niitä pahentavien ja helpottavien tekijöiden läpi käyminen.

Julkaistu: 27.5.2008