Kauneus ja Terveys

Varo liikaa säteilyä!

Varo liikaa säteilyä!
Tiesitkö, että solariumista voi saada harmaakaihin ja karvanpoistosta laserilla palovamman?
Julkaistu: 29.7.2016

VÄITE 1. Sädehoidosta voi saada palovamman.

TOTTA. Sitä pyritään välttämään suuntaamalla säteily iholle useasta suunnasta. Ihovaurio syntyy useimmiten rinnan alueelle, kun rinta on poistettu kokonaan ja säteily suunnataan vain edestä. 

Vauriot paranevat, mutta näyttää siltä kuin sädetetty iho olisi saanut aurinkoa. Myös ihotyyppi vaikuttanee siihen, miten herkästi iho vaurioituu. Ihoa hoidetaan hoidon aikana ja sen jälkeen tarkoilla ohjeilla.

VÄITE 2. Laserhoidot ovat turvallisia, koska säteily ei tunkeudu ihon alle.

TARUA. Vaikka lasersäteily ei tunkeudu kuin 2 millimetriä ihon pinnan alle, liian­ voimakkaasta määrästä voi aiheutua palovamma.

Etenkin karvanpoistossa käytetään isoja tehoja, koska muuten karvatuppea ei saada poltetuksi. Laseria käytetään myös tatuointien ja pigmenttiläiskien poistossa. 

Kaikista hoidoista voi jäädä ihoon arpi. Iho voi myös pysyvästi tummua tai vaaleta.

Silmille lasersäteily on erityisen vaarallista, sillä jos säteily kohdistetaan verkkokalvolle, seurauksena voi olla verkkokalvovaurio. Lääketieteellisissä laserhoidoissa hyödyt ovat aina haittoja suuremmat.

VÄITE 3. Solariumin UV-säteily ei ole yhtä haitallista kuin auringon UV-säteily.

TARUA. Solariumista saatava UV- säteily on voimakasta, ja se voi aiheuttaa pysyviä silmä- ja ihovaurioita, kuten harmaakaihia, näön heikkenemistä ja ihosyöpää.

Mitä nuorempana solariumissa käymisen aloittaa, sitä suurempi on riski sairastua melanoomaan. Alle 35-vuotiaana aloitettu säännöllinen solariumissa käynti lisää riskiä 75 prosentilla.

Toistuva altistuminen solariumin UV-säteilylle lisää myös tyvisolu- ja okasolusyövän vaaraa sekä vanhentaa ihoa.

VÄITE 4. Radon-säteily aiheuttaa keuhkosyöpää.

TOTTA. Radon on luonnossa esiintyvä näkymätön ja hajuton radioaktiivinen kaasu. Sitä vapautuu ilmaan kaikkialta maaperästä sekä rakennusmateriaaleista.

Radonilla on yhteyttä keuhkosyöpiin. Keuhkosyöpäriski tuplaantuu, jos asuu 30 vuotta talossa, jossa radonia on 700 becquereliä kuutiometrissä ilmaa. 

Vuosittain Suomessa todetaan 280 radonista johtuvaa keuhkosyöpää. Niistä 240 tulee tupakoitsijoille. Syöpäriski kasvaa sitä mukaa, mitä pidempään asuu talossa, jossa on radonia.

Radonia ei voi havaita kuin erikoismittarilla. Mittauspurkin voi tilata esimerkiksi Säteilyturvakeskuksesta.

Mittaus on syytä tehdä, jos asuu omakoti- tai rivitalossa tai kerrostalon pohjakerroksessa sora- tai harjualueella. Läpäisevässä maaperässä radon pääsee kulkeutumaan paremmin kuin savimaastossa.

VÄITE 5. Säteilyttämällä säilötyt elintarvikkeet ovat täysin turvallisia.

TOTTA. Elintarvikkeita säteilytetään niiden säilyvyyden parantamiseksi. Säteilytys ei tee niistä radioaktiivisia, vaan sillä pyritään tappamaan niissä olevat hyönteiset, parasiitit ja mikrobit.

Suomessa, kuten muissakin EU-maissa, saa säteilyttää vain kuivia mausteita. Muualla säteilytetään myös muita tuotteita. Etenkin tropiikissa se on tärkeää säilymisen takia.

Suomessa Evira johtaa ja ohjaa säteilytettyjen elintarvikkeiden valvontaa. Tuontia valvoo Tullilaboratorio. Tuotteissa on aina säteilytetty-merkintä.

Asiantuntijat: radiologian erikoislääkäri Jonas Saraneva / Mehiläinen sekä ylitarkastaja Petri Sipilä, tarkastaja Tuukka Turtiainen, erikoistutkija Lasse Ylianttila, ylitarkastaja Reijo Visuri, johtaja Kirsi Alm-Lytz ja laboratorion johtaja Maarit Muikku, STUK.

Kommentoi »