Vanha mies pakotti seksiin 13-vuotiaan

Vanha mies pakotti seksiin 13-vuotiaan
Tyttöä käytettiin seksuaalisesti hyväksi 13- ja 14-vuotiaana. Miten hyväksikäytön jälkeen kannattaa toimia? Psykologi Ilona Rauhala vastaa.
Julkaistu 14.5.2017

"Olin 13-vuotias, kun vanha mies pakotti minut seksiin. Toinen mies teki saman vuotta myöhemmin. Nyt 16-vuotiaana asia painaa mieltäni todella paljon. En ole kertonut hyväksikäytöstä aiemmin kenellekään. Miten voisin käsitellä asiaa? Pitäisikö vain unohtaa?”

Psykologi Ilona Rauhala vastaa:

JOS OLISIT MINUN TYTTÄRENI, OLISIMME JO KÄYNEET POLIISILLA 

Olisin huutanut noille miehille pää punaisena ja hankkinut heille hankaluuksia. Tämän jälkeen olisin hankkinut sinulle hyvän terapeutin, joka on erikoistunut seksuaalisen hyväksikäytön hoitoon.

Olisin pitänyt sinua kainalossani, silittänyt sinua ja lohduttanut. Olisin kuunnellut, jos olisit halunnut puhua asiasta tai ollut hiljaa, jos olisit tahtonut vaieta.

Olisin puhunut kanssasi seksuaalisuudesta: mitä se on ja millaisia ilmiöitä siihen liittyy. Olisin halunnut kasvattaa sinua ymmärtämään, missä rajasi kulkevat. Sinulla on oikeus pitää niistä kiinni.

On tärkeää tietää, miten toimia, jos joku ääliö rikkoo rajasi. 

Naisena oleminen on mahtavaa. Se on myös todella kipeää, jos pahat, sielunsa kärventäneet haluavat käyttää hyväksi tai alistaa sitä, mikä on naisessa kaikkein herkintä, pyhintä ja kauneinta.

Toivon sydämestäni, ettet pidä asiaa sisälläsi ja yritä unohtaa tätä seksuaalista hyväksikäyttöä.

ALAIKÄISEN PAKOTTAMINEN SEKSIIN ON VAKAVA RIKOS

Olet joutunut sen uhriksi kaksi kertaa! Moni nuori jättää kertomatta hyväksikäytöstä poliisille tai muulle aikuiselle, koska pelkää, ettei häntä uskota tai että häntä syyllistetään.

Ehkä pelkäät samaa ja häpeät tapahtunutta? Tai et tunne ympäröiviä aikuisia niin turvallisiksi, että uskaltaisit ottaa kipeän asian esille?13-vuotias tyttö vasta heräilee seksuaalisesti. Huomion saaminen voi tuntua kiinnostavalta. Nuori, kasvava tyttö on kaunis, ja valitettavasti maailmassa on paljon perverssejä miehiä. He haluavat käyttää tilannetta hyväkseen.

Joissain kulttuureissa 13-vuotiaat naitetaan vanhemmille miehille, ja tytöt alkavat synnyttää lapsia. Meillä tämän ikäinen tyttö on lapsi, jolle täytyy antaa kasvurauha. Seksi 13-vuotiaan kanssa on rikos! Vaikka se tapahtuisi henkilön omasta tahdosta.

PELKÄÄTKÖ, ETTÄ MIEHET KIISTÄVÄT TAPAHTUNEEN? 

Siinä tapauksessa voit ottaa yhteyttä terveydenhoitoon, mielenterveystoimistoon tai mihin tahansa viranomaiseen, jotta saat ajan ja voit puhua asiasta.

Toki voit kertoa kokemastasi myös koulusi terveydenhoitajalle ja pyytää, että hän edistää asiaa. Monet pelkäävät leimautumista. Asian salaaminen on valitettavan yleistä.

Haluat varmasti aikuisena nauttia hyvästä parisuhteesta. Seksuaalinen hyväksikäyttö on traumatisoiva asia. Sen läpikäyminen on tärkeää, jotta pääset eroon tuskasta ja voit jatkaa elämääsi.

Voit myöhemmin myös nauttia seksuaalisuudesta sitten, kun sinulle sopii ja itse valitsemasi partnerin kanssa.

Jos päätät unohtaa asian nyt, muistat asian myöhemmin. Silloin kipu voi tuntua vielä suuremmalta. Keho ei unohda sitä, mitä mieli yrittää unohtaa.

”Asian käsittely on tärkeää, jotta pääset eroon tuskasta.”

Kommentoi »