1. Opettele sosiaaliseksi
Hankala olo erilaisissa tilanteissa voi johtua siitä, ettei koe osaavansa olla sosiaalinen. Taidon kuin taidon voi kuitenkin oppia. Altista itsesi sosiaalisille tilanteille niiden välttelyn sijaan.
Opettele reipas kädenpuristus ja silmiin katsominen. Näillä teet jo hyvän ensivaikutelman tapaamasi henkilöön. Harjoittele small talkia vaikka läheisen ystävän kanssa.
2. Tunnista tunteesi
Epämukavuuden tunteita tulee työelämässä jokaiselle vastaan. Inhottavat tunteet sosiaalisissa tilanteissa kuitenkin tulevat ja menevät. Kun tilanne tuntuu ahdistavalta, hengitä. Älä jää murehtimaan.
Pidä tunnepäiväkirjaa viikon ajan. Kirjaa ylös millaisia tunteita koet ja millaisissa tilanteissa. Näin opit ymmärtämään, kuinka suuri tunteiden kirjo voi olla.
3. Mokaa päivittäin
Opi tekemään virheitä. Mitä enemmän totuttelet pienten virheiden tekemiseen, sitä helpompaa niiden hyväksymisestäkin tulee. Kun osaat suhtautua mokaamiseen rennommin, et enää jännitä vaikeitakaan tilanteita.
4. Hyväksy ujous
Älä ajattele ujoutta huonona piirteenä. Käännä ujous eduksesi. Ujona osaat kuunnella paremmin ja annat tilaa muille ihmisille. Ujot ovat myös tyypillisesti tarkkaavaisempia. Jo se, että hyväksyt oman ujoutesi, saattaa laukaista jännitystä sosiaalisissa tilanteissa. Puhu ujoudestasi avoimesti, tällöin muidenkin on helpompi ymmärtää.
5. Hanki vertaistukea
Et ole ujouden kanssa yksin. Kun koet ujouden liian haastavaksi, hakeudu ryhmäterapiaan. Monelle suuren helpotuksen voi tuoda tieto siitä, ettei paini ongelmiensa kanssa yksin. Ryhmäterapiassa pääset kuulemaan muiden kokemuksia epämukavista tilanteista. Voit saada muilta myös käytännönohjeita arkeen.Lähde: Kati Tiirikaisen kirjasta Ujon urakirja (Otava, 2016). Lue myös: