Terve.fi

Työmotivaatio vähentää sairauspoissaoloja

Työmotivaatio vähentää sairauspoissaoloja

Työpaikoilla tulisi keskittyä fyysisten terveyden mittareiden sijaan työntekijöiden motivaatioon.
Mainos

Tekemätön työ on merkittävä kustannuserä suomalaisessa työelämässä. Koko yksityissektorilla kustannukset nousevat arviolta jo 4,3 miljardiin euroon vuodessa. 

– Kustannuksia voitaisiin hilata alemmas, jos fyysisen terveydentilan mittaamisen sijaan keskityttäisiin työntekijän motivaatioon, sanoo Lääkärikeskus Aavan työterveyshuollon ylilääkäri Timo Vänttinen

Suomalaisilla työpaikoilla tulisi siis tehokkuuden sijaan lisätä motivaatiota. Vänttinen on perehtynyt motivaation merkitykseen suomalaisilla työpaikoilla. Hänen mukaansa nämä neljä tekijää auttavat lisäämään työntekijöiden hyvinvointia ja motivaatiota. 

  • Autonomian tunne 
  • Työn merkityksellisyys 
  • Koettu kyvykkyys 
  • Yhteisöllisyys 

– Vaikka henkilö olisi perinteisten työterveydenhuollon mittareiden mukaan työkyvytön, voi hän olla äärimmäisen motivoitunut ja innostunut työstään. Esimerkkinä vaikkapa maailmankuulu fyysikko Stephen Hawking, Vänttinen sanoo. 

Monilla työpaikoilla työntekijöiden motivointi vielä ontuu. Onneksi esimerkkejä onnistumisistakin löytyy. Työpaikoilla, joissa ollaan motivoituneita, on vähemmän sairauspoissaoloja ja sairauslomilta palataan töihin nopeammin. Tämä ei välttämättä tarkoita, että näillä työpaikoilla olisi vähemmän sairauksia.  

– Kehittämällä henkilökunnan motivaatiota voitaisiin siis muuttaa suomalaista työkulttuuria tehokkaammaksi ja paremmin voivaksi, Vänttinen summaa.  

Lähde:

Neljä merkittävää tekijää työmotivaation synnylle

Lue myös:

Miten jaksaa töissä, kun muut lomailevat?

Väitös: Hoitajien työhyvinvointi ehkäisee vanhusten kaltoinkohtelua

Työnantajat eivät panosta työhyvinvointiin

Julkaistu: 4.5.2017