Terve.fi

Tutkimus: Tunti liikuntaa päivässä kumoaa 8-tuntisen istumisen terveyshaittoja

Tasatakseen kahdeksan tunnin istumisesta aiheutuvan kohonneen kuolemanriskin, on liikuttava vähintään tunti päivässä kohtalaisella intensiteetillä.

Uudesta The Lancetissa julkaistusta tutkimuksesta selviää, että kompensoidakseen kahdeksan tunnin istumisesta aiheutuvan kohonneen kuolemanriskin, on liikuttava vähintään tunti päivässä kohtalaisella intensiteetillä.

Kokoomatutkimuksen yksi päätekijöistä, Cambridgen ja oslolaisen liikuntatieteisiin erikoistuneen yliopiston professori Ulf Ekelund sanoo The Guardianin haastattelussa, ettei tuo tunti tarkoita välttämättä hikiliikuntaa, vaan jo ihan normaali reipas kävely tai kevyt pyöräily riittää eliminoimaan pitkäkestoisen istumisen terveyshaitat.

Kansainvälinen asiantuntijaryhmä analysoi kuuttatoista aiemmin tehtyä tutkimusta, joissa oli tutkittu pääosin yli 45-vuotiaita yhdysvaltalaisia, australialaisia ja länsieurooppalaisia heidän istuma-ajoistaan ja kuolleisuudestaan.

Tutkimuksessa tarkasteltiin yhteensä yli miljoonaa ihmistä, joiden seuranta kesti 2–18 vuotta. Tutkituista 8,4 prosenttia kuoli seurannan aikana. Kuolleisuus niillä, jotka istuivat vähintään kahdeksan tuntia päivässä ja harrastivat vain vähän liikuntaa, oli 9,9 prosenttia. Alle neljä tuntia päivässä istuvista, jotka tekivät päivittäin vähintään tunnin jotain fyysistä suoritetta, kuoli 6,8 prosenttia.

TV:n katselu istumista haitallisempaa

Ekelund ja hänen tutkimusryhmänsä analysoivat myös kuutta tutkimusta, joissa oli informaatiota ihmisten television katseluajoista. Johtopäätöksessä todettiin, että yli kolmen tunnin päivittäinen TV:n katselu oli yhteydessä lisääntyneeseen kuolleisuuteen seurannan aikana.

Television katselun todettiin kasvattavan ennenaikaista kuolemanriskiä istumista hieman enemmän. Tämän epäiltiin selittyvän television katseluun liittyvillä muilla epäterveellisillä tottumuksilla kuten napostelulla.

Finnpanelin TV-mittaritutkimuksen mukaan suomalaiset katsoivat viime vuonna televisiota keskimäärin 2 tuntia ja 59 minuuttia vuorokaudessa.

Lähteet:

Julkaistu: 4.8.2016
Kommentoi »