Terve.fi

Tupakointi ja alkoholi heikentävät pään ja niskan syöpien ennustetta

Tupakointi ja alkoholi heikentävät pään ja niskan syöpien ennustetta
Pään ja niskan seudun syöpää sairastavilla henkilöillä on heikompi selviytymisennuste, mikäli he tupakoivat tai juovat paljon alkoholia.
Julkaistu 24.12.2017

Vastavalmistuneessa tutkimuksessa havaittiin, että pään ja niskan seudun syöpää sairastavilla henkilöillä on heikompi selviytymisennuste, mikäli he tupakoivat tai juovat paljon alkoholia.

Tutkimuksessa oli mukana yhteensä 463 potilasta, joilla oli levyepiteelisyöpä pään tai niskan alueella. Noin puolta potilaista seurattiin vähintään seitsemän vuoden ajan. Tutkimusjakson aikana 55 prosenttia potilaista kuoli. Tupakoivilla henkilöillä kuoleman todennäköisyys oli noin kaksinkertainen verrattuna tupakoimattomiin, ja alkoholia juovilla todennäköisyys oli noin 68 prosenttia suurempi.

Yhdysvalloissa, missä tutkimus tehtiin, pään ja niskan alueen levyepiteelisyövät ovat seitsemänneksi yleisin syövän tyyppi. Joka vuosi tähän ryhmään kuuluva syöpä todetaan noin 600 000 uudella henkilöllä maailmassa ja noin 50 000:lla Yhdysvalloissa.

Syöpä on yleisin noin 50 – 60 vuotiailla miehillä, mutta yhä useammin sitä tavataan myös nuoremmilla henkilöillä. Tupakointi on pitkään yhdistetty kohonneeseen riskiin kuolla syöpään, mutta tutkijoilla on nyt tähänkin uusi näkökulma. Tupakoivat henkilöt ovat useammin naimattomia, ja naimattomien syöpäpotilaiden on todettu kuolevan syöpään 87 prosenttia todennäköisemmin kuin naimisissa olevien syöpäpotilaiden.

Tupakoivista henkilöistä noin 60 prosenttia oli naimattomia ja 64 prosenttia joi alkoholia. Tupakoimattomista taas vain 40 prosenttia oli naimattomia ja 38 prosenttia joi alkoholia.

Tupakoivista henkilöistä noin puolet selvisivät hengissä 7 vuotta diagnoosin jälkeen, kun tupakoimattomista puolet selvisi noin 17 vuotta. Tutkimus ei osoita, että tupakoimattomuus, alkoholin välttäminen ja naimisiinmeneminen suojaavat syöpään kuolemiselta. Se vain löysi yhteyden näiden asioiden välillä.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Kommentoi »