Terve.fi

Passiivinen tupakointi yhteydessä diabetesriskiin

Passiivinen tupakointi yhteydessä diabetesriskiin
Julkaistu: 30.8.2013
Ranskalaisten tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä vaikka tupakointi on yhdistetty diabetesalttiuteen aiemmissa tutkimuksissa, passiivista tupakointia koskevat tulokset ovat harvinaisempia.
Tutkimukseen osallistui 37 000 savutonta naista, jotka eivät sairastaneet aikuistyypin diabetesta, syöpää tai sydäntauteja vuonna 1992 seurannan alkaessa. Keskimäärin kolmetoistavuotisen seurannan aikana naisista 800 sairastui aikuistyypin diabetekseen.
Naisen riski sairastua oli tulosten perusteella noin viidenneksen suurempi, jos ainakin toinen hänen vanhemmistaan oli tupakoinut kotona naisen lapsuudessa. Aikuisiässä vähintään neljä tuntia päivässä tupakansavulle altistuvat hekin sairastuivat muita todennäköisemmin.
Yhteydet säilyivät senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin monia diabeteksen riskitekijöitä, joten on hyvinkin mahdollista, että vaikutukset johtuivat juuri tupakka-altistuksesta. Aiemmissa tutkimuksissa tupakointi on liitetty mm. haiman tulehdustiloihin, ylipainoon ja insuliinin tehon heikkenemiseen. Mahdollisesti jokin näistä selittää myös nyt saadut tulokset.
Uutispalvelu Duodecim
Copyright Duodecim 2013
Lue myös:
Kommentoi »