Sairaudet

Tupakoija: näin pärjäät kroonisen keuhkoputkentulehduksen kanssa

Joka viides suomalainen tupakoi päivittäin. Käytännössä Suomessa on siis yli miljoona tupakoijaa.

Teksti Antti Voutilainen
12.3.2010 Terve.fi

Tupakoinnin terveyshaitoista puhutaan paljon, ja varsinkin keuhkosyöpä nousee argumenteissa usein esille: siihenhän kuolee vuosittain reilu 2000 ihmistä ja se on yleisimpien syöpien joukossa

Tupakoijille paljon yleisempi sairaus on kuitenkin krooninen keuhkoputkentulehdus ja sitä kautta keuhkoahtaumatauti. Mitättömältä tuntuva tupakkayskä ei tunnu vaivaavan kovin monia ja murrosikäisten keskuudessa sillä voi jopa ylpeillä.

Tupakkayskä on ensimmäisiä merkkejä kroonisesta keuhkoputkentulehduksesta, johon sairastuu joka toinen säännöllisesti savutteleva. Krooniseen keuhkoputkentulehdukseen liittyy yleensä esimerkiksi limanerityksen lisääntymistä ja jatkuvaa yskää. Siitä kärsii tälläkin hetkellä sadat tuhannet tupakoijat.

Näillä Everydayhealth.com -terveyssivuston vinkeillä pysäytät ja tulet paremmin toimeen kroonisen keuhkoputkentulehduksen kanssa.

Lopeta tupakointi

Lienee sanomattakin selvää, että tupakan aiheuttamiin oireisiin toimii kaikista parhaiten tupakoinnin lopettaminen. Jo tupakkayskän ilmaantuminen on merkki keuhkojen vaurioista, joten mitä aiemmin savuttelusta pääsee eroon, sitä paremmin sairauden etenemisen pystyy pysäyttämään ja oireet karkottamaan.

Laita suu suppuun

Krooniseen keuhkoputkentulehduksen oireisiin voi tuoda helpotusta seuraavanlainen hengitystekniikka: hengitä nenän kautta sisään suun ollessa kiinni, ja uloshengittäessä laita huulet suppuun, kuin puhaltaisit kynttilää. Everydayhealth -sivuston mukaan tämä auttaa pitämään ilmatiet auki ja ilman kulkemaan keuhkoista pois.

Kokeile ilmankostutinta

Kylmässä ja kuivassa ilmassa hengittäminen on raskaampaa, minkä huomaavat terveetkin ihmiset. Kroonisesta keuhkoputkentulehduksesta kärsivällä ei ole ainakaan helpompaa. Kostea ilma puolestaan on hyväksi keuhkoille, ja yksi helppo saada sellaista, uimahallissa käynnin lisäksi, on hankkia ilmankostutin. Everydayhealth.comin mukaan tärkein huone, jossa ilmankostuttimen kannattaisi sijaita, on makuuhuone.

Varo ilmassa leviäviä partikkeleita

Ilmassa leivävät pienenpienet partikkelit, kuten saasteet, pöly, aerosolituotteet (hiuskiinteet, deodorantit) voivat ärsyttää krooniseen keuhkoputkentulehdukseen sairastuneiden keuhkoja.

Harrasta liikuntaa, säännöllisesti

Krooninen keuhkoputkentulehdun voi tehdä hengittämisestä raskaampaa, mutta liikuntaa ei saisi missään nimessä unohtaa, päinvastoin. Itse asiassa liikkumattomuus on Everydayhealth -sivuston asiantuntijan mukaan pahinta mitä voi tehdä.

Kroonista keuhkoputkentulehdusta sairastavan tulisi aloittaa liikkuminen pikkuhiljaa. Esimerkiksi kävely sopii hengitysvaikeuksista kärsiville hyvin.

Pudota painoa, jos sitä on liikaa

Ylipaino hankaloittaa liikkumista ja luo lisärasitusta keuhkoille. Laske tästä painoindeksisi ja tiedät, jos painoa on kertynyt liikaa.

Lepää riittävästi

Keuhkosairauksien mukana tulee yleensä väsymystä, sillä pelkästään hengittäminen kuluttaa energiaa normaalia enemmän. Keuhkoahtaumataudista kärsivä saattaa käyttää jopa 10 kertaa enemmän energiaa hengittämiseen kuin terveet keuhkot omaava. Muista siis levätä riittävästi, jotta sinulla on voimia harrastaa vaikkapa liikuntaa.

Tunnista ahdistus ja rentoudu

Krooniseen keuhkoputkentulehdukseen liittyy usein hengenahdistusta. Kun ihminen ahdistuu, esimerkiksi töissä, hengitys tuppaa kiihtymään ja muuttumaan epäsäännöllisemmäksi, joka taas pahentaa hengenahdistusta. Opettele rentoutumaan ahdistuksen keskellä.

Kysy lääkäriltä neuvoa

Jos epäilet sairastavasi kroonista keuhkoputkentulehdusta, käänny lääkärin puoleen. Keuhkojen tilan selvittäminen onnistuu esimerkiksi mittaamalla uloshengitysvolyymi spirometrilla. Kysy lääkäriltä lisää ohjeita.

Miksi krooniseen keuhkoputkentulehdukseen on syytä puuttua?

Krooninen keuhkoputkentulehdus on keuhkoahtaumataudin esiaste, johon kuolee vuosittain tuhatkunta ihmistä. Lisäksi keuhkoahtaumatautia sairastaa vähintään 200 000–400 000 ihmistä, joten se on yleisempi kuin astma.

Keuhkoahtaumatauti ei olekaan mikään leikin asia: se aiheuttaa muun muassa tuntuvaa hengenahdistusta, hengityksen vinkumista, hengitystieinfektioita ja jatkuvaa väsymystä. Koska hengenahdistus kehittyy hitaasti, todetaan keuhkoahtaumatauti useimmiten vasta liian myöhäisessä vaiheessa, jolloin huomattava osa keuhkojen toimintakyvystä on jo menetetty.

Keuhkoahtauma on krooninen tauti. Sitä ei voida parantaa, mutta sen etenemiseen voidaan vaikuttaa.

Lähde: Everydayhealth.com

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi