Vatsasairaudet oireilevat yllättävän samalla tavalla. Erotatko keliakian ja Crohnin taudin?
Crohnin tauti
Oireet: Veriuloste, kuume, vatsakipu ja laihtuminen.
Tutkimus: Kolonoskopia ja koepalat.
Hoito: Oirevaiheessa usein kortisoni. Jos oireet palaavat, aloitetaan solunsalpaajalääkitys. Joskus paksusuoli leikataan osittain tai kokonaan. Joillekin tehdään avanne, josta uloste kerääntyy pussiin.
Dyspepsia
Oireet: Ruokailun jälkeinen täyteläisyyden tunne, ylävatsakipu ja polttelu. Monella vatsa tyhjenee hitaasti, ja he reagoivat herkästi suoliston kipuun.
Tutkimus: Sairaus voidaan todeta, kun muut ylävatsakipua tuovat vaivat, kuten refluksitauti ja vatsahaava, on suljettu pois.
Hoito: Kipulääkkeiden, stressin ja oireita aiheuttavien ruokien välttäminen sekä närästyslääkkeet.
Haavainen paksusuolentulehdus (haavainen koliitti)
Oireet: Verinen ja limainen uloste, pitkittynyt ripuli, heikentynyt yleistila, laihtuminen ja kuumeilu. Oireilu on aaltoilevaa.
Tutkimus: Kolonoskopia.
Hoito: Kortisoni. Pahimmillaan suolistoa joudutaan leikkaamaan.
Keliakia
Oireet: Ripuli, ylävatsan turvotus, ilmavaivat ja painon lasku. Joskus myös iho-oireet. Usein myös jokin imeytymishäiriö, joka voi näkyä esimerkiksi raudan puutteena.
Tutkimus: Verestä otetaan keliakian vasta-ainearvot. Jos ne ovat koholla, diagnoosi varmistetaan tähystyksellä ja koepalalla.
Hoito: Gluteeniton ruoka
Laktoosi-intoleranssi
Oireet: Vatsan turvottelu ja ilmavaivat.
Tutkimus: Laktoosirasituskoe, geenitesti tai kokeilu, aiheuttavatko maitotuotteet oireita.
Hoito: Maitotuotteiden välttäminen ja laktoosia pilkkovat entsyymivalmisteet.
Peptinen ulkustauti (mahahaava)
Oireet: Ylävatsakipu, joka voi säteillä selkään tai hartioihin. Kipu tulee usein öisin, ja syöminen helpottaa. Uloste voi olla tummaa. Verioksennus mahdollinen.
Tutkimus: Gastroskopia.
Hoito: Joko helikobakteerin häätöhoito tai mahahapon eritystä vähentävä lääkitys. Muita kuin parasetamolia sisältäviä särkylääkkeitä tulee välttää.
Refluksitauti
Oireet: Polttavaa rintakipua eli närästystä. Äänen käheys, hammaskiilteen vauriot, rintakipu maatessa, turvottelu ja ummetus. Pahimmillaan ruokatorvi tulehtuu.
Tutkimus: Tauti voidaan diagnosoida, jos vaikeita oireita on vähintään kerran viikossa ja lievempiä kahdesti viikossa useiden viikkojen ajan. Jos oireet eivät hellitä lääkkeillä tai ovat rajuja, voidaan tehdä vatsalaukun tähystys.
Hoito: Oireita pahentavien aineiden, kuten kahvin, alkoholin, mausteiden, rasvaisen ruoan ja sitrushedelmien, välttäminen. Tupakoinnin lopettaminen. Suurten ruokamäärien välttäminen. Sairastuneen ei kannata syödä 2–3 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Sängynpäätyä voi korottaa 10–15 senttiä.
Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS)
Oireet: Vatsan turvottelu, kipu ja ilmavaivat. Toisilla löysä vatsa ja ummetus vuorottelevat, osa kärsii vain toisesta. Ruokavalio, stressi ja masennus vaikuttavat oireisiin.
Tutkimus: Todetaan oireiden perusteella.
Hoito: IBS on toiminnallinen vatsavaiva, eli sitä ei voi parantaa lääkityksellä. Helpotusta voi saada liukoisista kuiduista, kuten pellavansiemenistä, probiooteista, kaasukuplia pilkkovista dimetikoni- tai simetikonilääkkeistä ja ärsyttävien ruoka-aineiden välttämisestä. Myös FODMAP-ruokavalio, jossa vältetään tiettyjä viljoja, kasviksia, hedelmiä ja maitotuotteita, voi auttaa.
Lähde: Terveyskirjasto, crohnjacolitis.fi, Perttu Arkkila ja Markku Aarnio