Tunne vatsasairaudet

Tunne vatsasairaudet
Monet vatsa- ja suolistosairaudet oireilevat yllättävän samalla tavalla. Hoidot ovat silti erilaisia.
Julkaistu 27.5.2015

Vatsasairaudet oireilevat yllättävän samalla tavalla. Erotatko keliakian ja Crohnin taudin?

Crohnin tauti 

Oireet: Veriuloste, kuume, vatsakipu ja laihtuminen.

Tutkimus: Kolonoskopia ja koepalat.

Hoito: Oirevaiheessa usein kortisoni. Jos oireet ­palaavat, aloitetaan solunsalpaajalääkitys. Joskus paksusuoli leikataan osittain tai kokonaan. Joillekin tehdään avanne, josta uloste­ kerääntyy pussiin.

Dyspepsia

Oireet: Ruokailun jälkeinen täyteläisyyden tunne, ylävatsakipu ja polttelu. Monella vatsa tyhjenee ­hitaasti, ja he reagoivat herkästi suoliston kipuun.

Tutkimus: Sairaus voidaan todeta, kun muut ylä­vatsakipua tuovat vaivat, kuten refluksitauti ja vatsahaava, on suljettu pois.

Hoito: Kipulääkkeiden, stressin ja oireita aiheuttavien ruokien välttäminen sekä närästyslääkkeet.

Haavainen paksusuolentulehdus (haavainen koliitti) 

Oireet: Verinen ja limainen uloste, pitkittynyt ripuli, heikentynyt yleistila, laihtuminen ja kuumeilu. Oireilu on aaltoilevaa.

Tutkimus: Kolonoskopia.

Hoito: Kortisoni. Pahimmillaan suolistoa joudutaan leikkaamaan.

Keliakia

Oireet: Ripuli, ylä­vatsan turvotus, ilmavaivat ja painon lasku. Joskus myös iho-oireet. Usein myös jokin imeytymishäiriö, joka voi näkyä esimerkiksi raudan puutteena.

Tutkimus: Verestä otetaan keliakian vasta-ainearvot.­ Jos ne ovat koholla, diagnoosi varmistetaan tähystyksellä ja koepalalla.

Hoito: Gluteeniton ruoka

Laktoosi-intoleranssi 

Oireet: Vatsan turvottelu ja ilmavaivat.

Tutkimus: Laktoosi­rasituskoe, geenitesti tai kokeilu, aiheuttavatko maitotuotteet oireita.

Hoito: Maitotuotteiden välttäminen ja laktoosia pilkkovat entsyymivalmisteet.

Peptinen ulkustauti (mahahaava) 

Oireet: Ylävatsakipu, joka­ voi säteillä selkään tai hartioihin. Kipu tulee usein ­öisin, ja syöminen helpottaa. Uloste voi olla­ tummaa. Verioksennus mahdollinen.

Tutkimus: Gastroskopia.

Hoito: Joko helikobakteerin häätöhoito tai mahahapon eritystä vähentävä lääkitys. Muita kuin parasetamolia sisältäviä särkylääkkeitä tulee välttää.

Refluksitauti 

Oireet: Polttavaa rinta­kipua eli närästystä. Äänen käheys, hammaskiilteen vauriot, rintakipu maatessa,­ turvottelu ja ummetus. Pahimmillaan ruoka­torvi tulehtuu.

Tutkimus: Tauti voidaan­ diagnosoida, jos vaikeita­ oireita on vähintään kerran­ viikossa ja lievempiä kahdesti viikossa­ useiden viikkojen ajan. Jos oireet eivät­ hellitä lääkkeillä tai ovat rajuja, voidaan tehdä vatsalaukun tähystys.

Hoito: Oireita pahentavien­ aineiden, kuten kahvin, alkoholin,­ mausteiden, rasvaisen ruoan ja sitrus­hedelmien, välttäminen. Tupakoinnin lopettaminen. Suurten ruokamäärien välttäminen. Sairastuneen ei kannata syödä 2–3 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Sängynpäätyä voi korottaa 10–15 senttiä.

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) 

Oireet: Vatsan turvottelu, kipu ja ilmavaivat. Toisilla­ löysä vatsa ja ummetus vuorottelevat, osa kärsii vain toisesta.­ Ruoka­valio, stressi ja ­masennus vaikuttavat ­oireisiin.

Tutkimus: Todetaan oireiden perusteella.

Hoito: IBS on toiminnallinen vatsa­vaiva, eli sitä ei voi parantaa lääkityksellä­. Helpotusta voi saada­ liukoisista kuiduista, ­kuten pellavansiemenistä, probiooteista, kaasukuplia pilkkovista dimetikoni- tai simetikonilääkkeistä ja ­ärsyttävien ruoka-aineiden välttämisestä. Myös FODMAP-ruokavalio, jossa vältetään tiettyjä viljoja,­ kasviksia, hedelmiä ja maitotuotteita,­ voi auttaa.

Lähde: Terveyskirjasto, crohnjacolitis.fi, Perttu Arkkila ja Markku Aarnio

Kommentoi »