Mistä sikainfluenssassa on kyse ja miksi se tartuttaa myös ihmisiä? Onko Suomessa aihetta huoleen? Lue tietopaketti sikainfluenssasta!
Mistä sikainfluenssassa on kyse?
Sikainfluenssa on tavallinen influenssa A-viruksen aiheuttama äkillinen hengitystieinfektio sioilla. Sikainfluenssavirusta voi esiintyä myös linnuissa, siipikarjassa, hevosissa ja ihmisissä, tosin tarttuminen lajista toiseen on harvinaista. Tyypillisimmät influenssavirusmuodot sioilla ovat H1N1-, H1N2-, H3N1- ja H3N2-alatyypit.
Tällä hetkellä pinnalla olevassa sikainfluenssassa harvinaista on se, että tauti on tarttunut myös ihmisiin. Meksikossa, Kaliforniassa, Teksasissa ja jo Euroopassa todetussa uudessa sikainfluenssaviruksessa on sian, linnun ja ihmisen influenssavirusgeenejä. Tutkinnan alla on kuitenkin se, onko tämän hetkisellä sikainfluenssalla ylipäänsä yhteyttä sikoihin, sillä yhtään virukseen sairastunutta sikaa ei ole vielä löydetty.
Vakavia tautitapauksia on todettu vain Meksikossa, jossa tautiin kuollut useita ihmisiä. Yhdysvalloissa varmistettuja tautitapauksia on kymmeniä ja Euroopassa muutama, heistäkin sairastuneet olivat äskettäin matkustaneet Meksikossa. Suomessa tautia ei ole vielä tavattu.
Yle uutisten haastatteleman THL:n tutkimusprofessori Petri Ruudun arvion mukaan tauti tulee Suomeen viikkojen sisällä. Taudin uskotaan leviävän helposti siksi, koska kyseessä on uusi virus, jolle ei löydy vastustuskykyä. Taudin leviäminen laajaksi pandemiaksi on joidenkin asiantuntijoiden mukaan jopa todennäköisempää kuin lintuinfluenssassa, koska sikainfluenssa tarttuu myös ihmisestä ihmiseen.
Miten sikainfluenssa tarttuu?
Influenssakannat ovat kullekin lajille ominaisia eivätkä virukset pääsääntöisesti tartu lajista toiseen. Influenssa A-virus muuntautuu kuitenkin helposti ja sian hengitysteissä olevat reseptorit voivat sitoa sekä sian, linnun että ihmisen influenssa A-viruksia. Tällöin voi syntyä uusia influenssavirusyhdistelmiä, jotka voivat tartuttaa myös ihmisen.
Sikainfluenssa voi tarttua eläimestä ihmiseen ihmisen ollessa suoraan kosketuksissa tartunnan saaneisiin sikoihin tai oleskelemalla niiden läheisyydessä. Tällä hetkellä esiintyvä virus voi tarttua myös ihmisestä toiseen joko pisara- tai kosketustartuntana, yskän ja aivastusten mukana sekä hengitystie-eritteillä tahrautuneiden käsien ja esineiden välityksellä, kuten perinteinen influenssakin. Taudin itämisaika on kahdesta viiteen vuorokautta.
Sianlihaa tai sianlihatuotteita syömällä virustartuntaa ei voi saada. Liha tulee kuitenkin kypsentää huolellisesti. Sikainfluenssavirus, kuten muutkin mikrobit, kuolevat 70 asteessa.
Näistä oireista tunnistat sikainfluenssan
Ihmisillä sikainfluenssan oireet muistuttavat tavallisia influenssaoireita, joihin kuuluvat muun muassa äkillisesti ilmaantuva korkea kuume, lihaskivut, päänsärky, vilunväristykset, ruokahaluttomuus ja hengitystieoireet, kuten kurkkukipu ja yskä. Myös ripulia voi esiintyä.
Ennaltaehkäisy ja hoito
Sikainfluenssan leviämistä voidaan estää tehokkaasti tunnistamalla ajoissa sairastuneet ja estämällä näin lisätartunnat. Ennaltaehkäisevää rokotetta sikainfluenssaan ei tällä hetkellä ole olemassa, vaan tautia torjutaan hyvällä käsihygienialla sekä sairastuneiden lähellä oloa välttämällä. Tavallisen influenssarokotteen sisältämillä viruksilla ja sikainfluenssavirusten välillä on kuitenkin samankaltaisuutta, joten täysin poissuljettua ei ole, etteikö rokote suojaisi myös sikainfluenssaa vastaan. Asiaa tutkitaan edelleen.
Hygieniaohjeet sikainfluenssan ehkäisyyn:
- Vältä oleskelemista flunssaan sairastuneiden ihmisten läheisyydessä ja pysyttele erossa muista, jos itse sairastut.
- Ehkäise virustartunta huolehtimalla käsihygieniasta! Pese kädet saippuan ja veden kera erityisesti yskimisen ja aivastelun jälkeen. Mikäli käsienpesu ei ole mahdollista, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta (alkoholia vähintään 60 %).
- Vältä koskemasta käsillä kasvoihisi, sillä virus leviää helposti henkilön koskettaessa ensin käsillään jotain viruksen saastuttamaa ja sen jälkeen koskemalla käsillään silmiään, nenäänsä tai suutansa.
- Riittävä uni, säännöllinen liikunta ja terveellinen ravinto pitävät vastustuskykyä yllä.
- Jos sairastut, peitä suu ja nenä nenäliinalla yskiessäsi tai aivastellessasi. Heitä käytetty nenäliina roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, ei käsiin, koska virus leviää herkästi käsien välityksellä.
- Pidä hyvää hygieniaa yllä myös siivoamalla ja pyyhkimällä mm. ovenkahvat, vesihanat ja kaukosäätimet riittävän usein.
- Matkustaessa, harkitse nenän ja suun peittämistä suojaimella.
Ihmiseen tarttunutta sikainfluenssaa voidaan hoitaa influenssan hoidossa yleisesti käytetyillä viruslääkkeillä, kuten oseltamiviirilla ja tsanamiviirilla. Nämä lääkeaineet tehoavat useimpiin sikainfluenssaviruksiin. Yhdysvalloissa ja Meksikossa nyt todettu virus on vastustuskykyinen viruslääke amantadiinille.
Yhdysvaltain tartuntatautivirasto, Euroopan tautivirasto, WHO:n Euroopan toimisto ja Euroopan komissio jäsenmaineen seuraavat tilannetta koko ajan. Meksikossa taudin leviämistä torjutaan eri keinoin, kuten koulujen sulkemisella, joukkokokousten välttämisellä ja viruslääkkeitä jakamalla. Tartuntojen ehkäisyyn on annettu myös hygieniaohjeita.
Suomessa kaikissa sairaanhoitopiireissä on olemassa pandemiaan varautumissuunnitelma. Valtion varmuusvarastoon on pandemian varalle hankittu myös viruslääkkeitä (Tamiflu ja Releza).
Onko matkustaminen turvallista?
YLE:n AamuTV:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Suomessa ei kannata olla huolissaan sikainfluenssan leviämisestä väkijoukoissa, vappujuhlissa tai päiväkodeissa. Heidän mukaansa ulkomaisilla suurilla lentokentillä väkitungosta kannattaa kuitenkin välttää. Hengityssuojaimien tehoon taudin ehkäisyssä he suhtautuivat epäilevästi.
WHO ei ole antanut matkustusrajoituksia eikä myöskään kannata rajojen sulkemista. Myöskään Suomen ulkoministeriö ei kannata matkustusrajoituksia, mutta Euroopan komissio on kehottanut välttämään turhaa matkustamista influenssa-alueille. Mahdollisille tautialueille matkustavia kehotetaan hakemaan tietoa alueen tilanteesta ennen matkaa THL:n internet-sivuilta. Tietoa saa myös Yhdysvaltain tartuntatautiviraston CDC:n sivuilta. Lisäksi matkailijoita kehotetaan noudattamaan yleisiä hygieniaohjeita.
Epidemia-alueelta palaavia sekä sairastuneiden kanssa läheisessä yhteydessä olevia kehotetaan tarkkailemaan terveydentilaansa. Mikäli seitsemän päivän kuluessa kotiinpaluusta ilmenee korkeaa kuumetta, yskää, nuhaa tai kurkkukipua, tulee matkailijan ottaa puhelimella yhteyttä omaan lääkäriinsä. Vastaanotolle ei tule lähteä ennen kuin on ensin keskustellut puhelimitse lääkärin kanssa. Influenssatartunta varmistetaan epidemian alkuvaiheessa aina laboratoriotutkimuksella.
Terveysuutiset aiheesta sikainfluenssa A(H1N1):