1. Huono kuulo on perinnöllistä.
Totta ja tarua. Herkkyys melulle on osin perinnöllistä, ja huonokuuloisuuden riski lisääntyy, jos oleskelee jatkuvasti melussa. Myös raskausaikana tapahtuneet sikiön kehityshäiriöt voivat vaikuttaa kuuloon.
Yksi yleisimmistä kuulonalenemaa aiheuttavista syistä on kuitenkin vuosia kestänyt, päivittäinen altistuminen 75–85 desibelin melulle.
Melu on haitallista, sillä se tuhoaa sisäkorvan aistinsoluja. Liikenne aiheuttaa 70–85 desibelin melun, ja ravintoloissa on iltaisin 80–100 desibelin suuruista melua. Keskustelu avokonttorissa voi tuottaa 50–70 desibelin äänen.
2. Yksikin kerta voimakkaassa melussa voi aiheuttaa kuulovamman.
Totta. Jos melutaso nousee hetkellisesti yli sadan desibelin, se voi aiheuttaa pysyvän kuulovaurion.
Yleisin meluvamma on tinnitus eli jatkuva korvien soiminen. Esimerkiksi konsertissa, oli sitten kyseessä klassisen tai rockmusiikin konsertista, melu nousee yli sadan desibelin. Niin kovassa melussa saisi suositusten mukaan oleskella vain 15 minuuttia kerrallaan.
Myös voimakas yksittäinen ääni voi aiheuttaa korvien soimista. Esimerkiksi louhintatyön aiheuttama räjähdys on liian kova korville.
Äkillinen kuulon menetys voi olla seurausta korvan painevammasta, kuten räjähdyksestä. Myös sukeltaminen voi aiheuttaa saman vaikutuksen.
Lue myös: Viekö meteli puheäänen?
3. Kuulovammaa ei voida yleensä parantaa.
Totta. Melun aiheuttamat kuulovauriot ovat usein pysyviä, sillä korvassa on kuuloon liittyviä soluja vähän, eivätkä ne uusiudu. Yksikin altistuminen voimakkaalle melulle voi tuhota satoja soluja kerrallaan.
Toisaalta oireet ovat hyvin yksilöllisiä, samoin hoito- ja kuntoutusmuodotkin.
Kuulokoje on usein paras vaihtoehto, jos kuulon huononeminen johtuu sisäkorvaperäisestä kuulonalenemasta.
Lue myös: Nuorikin saa helposti kuulovaurion
4. Kuulo heikentyy kaikilla ikääntyessä.
Totta. Ikäkuuloisuus alkaa noin 55 vuoden iässä. Sen jälkeen kuulo heikkenee keskimäärin 0,5 desibeliä vuodessa.
Suomalaisista 75-vuotiaista joka toinen tarvitsee kuulokojeen, sitä vanhemmista jo enemmistö. Kuulokoje auttaa hyödyntämään jäljellä olevaa kuuloa. Se ei kuitenkaan paranna huonokuuloista normaalikuuloiseksi.
Kuulokojeen avulla kuuloelimet saavat ääniaistimuksia, ja siten kuuloa voidaan ylläpitää.
Kuulo tulisi tutkituttaa noin 65–70 vuoden iässä, jotta voidaan suunnitella kuulon kuntouttamista. Jos kuulokojeen hankkii liian aikaisin, se saattaa jäädä käyttämättä. Toisaalta liian myöhään hankittu koje aiheuttaa usein sopeutumisongelmia kojeen käyttöön.
Lue myös: Ikäkriisi – mikä avuksi?
5. Huonokuuloiset väsyvät ja syrjäytyvät muita herkemmin.
Totta. Kuulon heikkeneminen ilmenee usein lisääntyvänä väsymyksenä ja epämukavuuden tuntemuksina hälyisissä oloissa. Joillakin saattaa esiintyä päänsärkyä, ärtymystä ja keskittymisvaikeuksia.
Heikentynyt kuulo vaikeuttaa jokapäiväistä elämää niin työssä kuin vapaa-aikana. Silloin huonosti kuuleva ei halua tai jaksa lähteä ulos muiden seuraan, esimerkiksi työpaikan juhliin. Se aiheuttaa myös muissa torjuntareaktion: kun kuulovammasta kärsivä vetäytyy itse seurasta, häntä ei enää kutsuta mukaan.
Myös lähipiiri saattaa eristää huonokuuloisen tiedostamatta ja vähentää hänelle puhumista tai asioiden toistamista.
6. Parin euron korvatulpat riittävät kuulosuojaimiksi.
Tarua. Kovassa, yli sadan desibelin melussa tavallisten, heppoisten korvatulppien teho ei riitä. Ne vaimentavat melua vain noin kymmenen desibeliä. Niiden käyttäminen konserteissa on kuitenkin parempi vaihtoehto kuin ilman tulppia oleminen.
Korvatulppia olisi hyvä pitää aina mukana, ja käyttää niitä konserttien lisäksi ravintolamelussa, työmaalla tai moottoriurheilukilpailuissa.
Laadukkaampia korvatulppia myydään esimerkiksi apteekeissa ja musiikkiliikkeissä.
Lue myös: Tinnitus on kiusallinen vaiva