
Terveelliset vihermehut
Itsetehtyjen vihermehujen luvataan lisäävän elinvoimaa, tuovan vitamiineja ja parantavan sairauksia.
Mikä on hyvä resepti vihermehulle?
Toimiva nyrkkisääntö on, että 70 prosenttia raaka-aineista on juureksia tai vihanneksia, 30 prosenttia hedelmiä. Näin hedelmän sisältämien sokerien määrä pysyy maltillisena.
– Moni pitää aluksi hedelmäisistä mehuista, koska ne peittävät vihannesten makua. Kun siihen tottuu, voi siirtyä juurespitoisiin, Suomen ainoa mehuterapeutti Petra Sippola sanoo.
Mehua voi puristaa kaikista kasviksista, myös niistä osista, jotka yleensä päätyvät biojätteeseen: naateista ja parsakaalin varresta.
Onko itsepuristettu laadukkaampi kuin kaupan tuoremehu?
On, koska se on tuoretta, siinä on vitamiinit tallella eikä siinä ole mitään ylimääräistä. Kaupan tuoremehu on usein iskukuumennettu, jotta se säilyisi hyvin, huonot bakteerit kuolisivat ja sitä ylipäänsä saisi myydä. Korkeassa lämpötilassa myös vitamiinit kuolevat.
– Joissakin pakkauksissa lukee ”lisätty C-vitamiinia”, koska kuumennuksen jälkeen niitä ei ole jäljellä, Sippola kertoo.
Lue myös: Jujuna juurekset
Kuinka monta lasillista itsepuristettua vihermehua voi juoda päivässä?
Ravitsemussuosituksen mukaan täysmehuja saa juoda korkeintaan kaksi desilitraa päivässä, ja ne olisi hyvä laimentaa. Rajoitusta perustellaan runsaalla sokeripitoisuudella. Ohje ei päde kaikkiin mehuihin. Raaka-aineet ratkaisevat. Esimerkiksi vihreistä kasviksista tehdyssä mehussa ei ole liikaa sokeria.
– Määrä riippuu muusta ruokavaliosta ja mehun koostumuksesta. Lasi tai kaksi päivässä sopii moniin ruokavalioihin, mutta välttämätöntä vihermehun juonti ei ole. Vaikka niissä on kaloreita, tuskin laihduttajan dieetti kaatuu lasilliseen, laillistettu ravitsemusterapeutti Mikko Rinta sanoo.
Ravitsemusfysiologian professori Marja Mutanen muistuttaa, että raaka-aineita kannattaa vaihdella.
– Jos mehustaa vain vihreitä vihanneksia ja juo litratolkulla, voi saada liikaa nitraatteja.
Miksi juoma pitää juoda saman tien?
Vesiliukoiset vitamiinit alkavat hapettua heti, kun ne ovat tekemisessä valon ja lämmön kanssa. Herkkiä ovat B-, C- ja E-vitamiinit.
Ruskeaksi muuttuva väri osoittaa, että hapettumisentsyymi polyfenolioksidaasia on vapautunut, ja se hapettaa fenolisia yhdisteitä ja aminohappoja.
Siksi juuri puristetussa mehussa on eniten vitamiineja. Jos juomaa haluaa säilyttää, se kannattaa laittaa kylmään ja pimeään.
– Sitruunan puristaminen sekaan lisää happamuutta ja hidastaa hapettumista. Harva pystyisi silti laittamaan niin paljon hapanta, että reaktio pysähtyisi täysin, ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen sanoo.
Juoman seisottaminen muuttaa makua ja rakennetta. Mehu kerrostuu, kun ylimmäksi nousee vaahtomainen liukeneva kuitu.
Imeytyvätkö vitamiinit paremmin mehusta kuin kasviksesta?
Eivät välttämättä. Jotkin tutkimukset osoittavat, että esimerkiksi A-vitamiinin esiastetta, karotenoidia, imeytyy enemmän keitetystä porkkanasta kuin raa’asta.
Keho myös säätelee imeytymistä tarkasti.
– Jos kehossa on riittävästi C-vitamiinia, lähes kaikki jää imeytymättä. Jos on puutos, imeytyminen tehostuu huomattavasti. Näin säädellään, ettei tule myrkytyksiä, Mutanen kertoo.
Vitamiineja ei juurikaan imeydy suusta. Suun limakalvoilla ei ole vitamiinien kuljettamiseen tarvittavia proteiinikanavia. Mehu siis kulkee sellaisenaan suolistoon, jossa vitamiinit siirtyvät verenkiertoon eri kohdissa.
Vihermehun hyvä puoli on se, että sen avulla voi nauttia laajemman määrän eri ravintoaineita kuin ehkä ruokaa syömällä pystyisi
Lue myös: Saatko riittävästi vitamiineja?
Onko niissä lainkaan kuituja?
On kyllä. Kuituja on kahdenlaisia: liukenevaa ja liukenematonta. Liukeneva puristuu mehuun, toinen jää koneeseen. Suolisto tarvitsee molempia.
– Mehuihin jäävä kuitu geeliytyy suolessa. On olemassa tutkimusnäyttöä, että tämä alentaisi jonkin verran huonoa veren kolesterolia, Mutanen kertoo.
Kuitujen takia on parempi syödä appelsiini kuin juoda sen mehu. Mutta jos ei koskaan söisi selleriä sellaisenaan, on parempi juoda se. Kannattaa siis ajatella ruokavalion kokonaisuutta. Harva juo vain mehuja, joten kuituja saa muualtakin, esimerkiksi leivästä.
Koneeseen jääneen kuitumassan voi laittaa smoothieen tai kasvispihvitaikinaan. Heinonen muistuttaa, että jos juo sekä mehun että käyttää massan, tilanne on hyvä – sama kuin söisi juureksen kokonaisena.
Lue myös: Kuka hyötyy mehuista?
Vaurioittaako juoma hampaita?
Kyllä, koska ne ovat happamia. Varsinkin sitruksia sisältävät mehut ovat ongelmallisia.
– Pahinta on, jos mehuja juo pitkin päivää aterioiden välillä tai korvaa niillä ruokailuja. Silloin erittyy vähemmän hampaita suojaavaa sylkeä, vastuusuuhygienisti Reetta Kulmala Oral Hammaslääkäreistä kertoo.
Happamuus kuluttaa kiillettä, ja hammasluu alkaa näkyä. Tämä edistää reikiintymistä. Läpikuultavat etuhampaat ja kiilteen sameneminen ovat merkkejä eroosiosta. Oireet ovat samoja kolajuomien käyttäjillä. Tinafluoriditahnan käyttö voi helpottaa vaivoja. Mehuja kannattaa juoda aterioiden yhteydessä ja mieluiten pillillä.
– Suu kannattaa huuhdella lopuksi ja syödä päälle vielä pala juustoa, Kulmala sanoo.