Suomalaisessa kulttuurissa on totuttu pärjäämään yksin ja omin neuvoin – vaikka väenvängällä. Ammattiavun hakeminen on edelleen monella korkean kynnyksen takana. Käsitys yksinpärjäämisen pakosta on aikansa elänyt. Ammattitaitoista apua on tarjolla ja siihen kannattaa tarvittaessa tukeutua oman hyvinvointinsa edistämiseksi. Mitä aiemmin apua hakee sitä yksinkertaisempaa on vaikuttaa tilanteen kohenemiseen.
Seksuaalisuus on elinvoimainen osa-alue ihmisessä ja parisuhteessa. Se reagoi herkästi myös muiden suhteen ja elämän alueiden haasteisiin. Parisuhteen seksuaalielämä on kuin pienoisikkuna suhteen sisälle. Seksuaalielämän ikkuna kertoo suhteen sisällöstä tai sen yksilöiden hyvinvoinnista yllättävän paljon. Juuri seksuaalielämän kautta pääsemme käsittelemään erityisen herkkiä ja syviä tunteita itseämme sekä kumppaniamme kohtaan.
Jokainen kohtaa seksuaalielämänsä alueella elämänsä aikana haasteita, ongelmia tai solmuja. Parisuhteessa seksuaalielämä voi itsessään olla ongelmallinen tai siihen saattaa heijastua parisuhteen muut ongelmat. Seksuaalielämän haasteet voivat selvitä ajan myötä, yhdessä pohtimalla tai läheisen ystävän avulla. Läheskään kaikissa tilanteissa ei ole tarvetta terapiaan tai edes neuvontaan, jos parilla on riittävästi taitoja ja uskallusta käsitellä asiaa kahden kesken.
Yksin tai kaksin
Monelle ammattiapuun turvautuminen tuntuu kovin vaikealta. Mielen ja parisuhteen haasteisiin on aivan yhtä luvallista, ja vähintään yhtä tärkeää, hakea apua kuin kehon kipuihin ja vaivoihin. Vaikka itse kokisi olevansa ongelmansa kanssa erityisen omituinen, voi luottaa siihen, että ammatti-ihminen on aina nähnyt työssään monenlaista, eikä hämmenny erikoisemmiltakaan tuntuvista ongelmista.
Seksuaalineuvontaan tai -terapiaan on tervetullut niin yksin kuin kaksin. Tarkoituksena ei ole metsästää syyllisiä, vaan etsiä ratkaisuja yhteisiin ongelmiin riippumatta siitä, kumpi parin osapuolista reagoi ja miten. Seksuaalisuuden alueella myös erikoislääkäreiden apu voi olla tarpeen ongelman syitä ja juuria kartoitettaessa. Toisinaan ihmisellä on itsellään selkeä näkemys siitä, että kyse on psyykeen liittyvästä vaikeudesta tai esimerkiksi omista estyneisyyttä aiheuttavista tunteista ja ajatuksista, joista ei itse pääse eteenpäin.
Lue myös: Pariterapiasta apua moniin ongelmiin
Aina asiakkaan ehdoilla
Seksuaaliterapiassa edetään aina asiakkaan ehdoilla. Usein ratkaisevaksi avuksi koetaan jo ulkopuolisen ammattilaisen aktiivinen kuunteleminen sekä vaikean tilanteen pohtiminen yhdessä. Moni kokee, ettei löydä tietä ulos hankalasta vaiheesta, vaikka halua ristiriitojen ratkaisemiseen löytyisikin. Omin neuvoin tilanteet, riidat ja vaikeat keskustelunaiheet eivät aukene tai etenevät aina samalla tavalla.
Vastaanotolla on rauha pohtia seksuaalisuuteen liittyviä asioita ilman, että tulee leimatuksi epänormaaliksi, kyvyttömäksi tai että aihe kehittyy riidaksi. Terapeutin avulla voi löytää mielenmaastoistaan syitä monelle ihmetyksen aiheelle, esimerkiksi sille, miksi seksuaalisuus ahdistaa, pelottaa, hävettää tai tuntuu väärältä.
Terapeutti voi toimia oppaana
Terapeutti ei ratkaise asiakkaittensa ongelmia koskaan yksin, vaan aina yhteistyössä asiakkaidensa kanssa. Asiakas on itse vastuussa elämästään, mutta terapeutti voi toimia oppaana, joka auttaa navigoimaan ongelmallisista toiminta- ja ajattelutavoista ulos. Jokainen on aina itse oman elämänsä asiantuntija, eikä kukaan ulkopuolinen voi tuntea kaikkia toisen ajatuksia, kokemuksia ja tunteita. Ammattiavun tarve riippuu asiakkaan ongelman laajuudesta, vaikeudesta ja voimavaroista. Joskus ratkaisun avaimet löytyvät nopeasti, mutta toisinaan vastausta saatetaan etsiä pidempäänkin.
Voit hyötyä seksuaaliterapiasta silloin kun…
- Seksiin liittyvät asiat ahdistavat, pelottavat tai jännittävät sinua tai kumppaniasi.
- Seksuaaliongelmia on jatkunut pidempään ilman selkeää syytä, kuten jommankumman sairaus, synnytys tai eron uhka.
- Seksikeskustelu kotona kiertää samaa kehää ratkaisemattomana tai keskustelua ei synny ollenkaan.
- Seksiin liittyy toiminnallisia ongelmia, kuten vaikeus kiihottua, kokea orgasmi, saavuttaa tai ylläpitää erektio.
- Kaipaat ulkopuolista kuulijaa intiimeille asioillesi, joita et koe voivasi ystäviesi tai kumppanisi kanssa jakaa.
- Mietit runsaasti sitä, mikä seksuaalisuuteen liittyen on normaalia ja luvallista.
- Seksuaalisten loukkausten ja väkivallan jäljet estävät seksuaalista hyvinvointiasi.
Lue myös: Seksiongelmiin saa apua
Valitse huolella!
Seksuaaliterapeutti ei ole suojattu ammattinimike, minkä vuoksi kuka tahansa voi esiintyä kyseisellä tittelillä. Seksuaaliterapeuttia etsiessäsi kiinnitä huomiota terapeutin koulutukseen sekä pohjoismaiseen NACS-auktorisointiin, joka on takuu terapeutin riittävästä koulutuksesta ja työnohjauksesta. Seksuaalineuvojia- ja terapeutteja löydät Suomen Seksologisen Seuran sivuilta kohdasta ”Asiantuntijat”:
Kirjoittaja on psykoterapeutti ja erityistason seksuaaliterapeutti (NACS).
Lue myös: