Taas näppylöitä! Mitä tehdä, jos aikuisen iholle puhkeaa akne?

Taas näppylöitä! Mitä tehdä, jos aikuisen iholle puhkeaa akne?
Mitä ihmettä – finni keskellä poskea! Sitten tulee lisää ja lisää. Aikuisiän akne voi puhjeta kaikille ihotyypeille.
Julkaistu 6.10.2014

Olin aina ollut se tyyppi, jolle ei vain tule finnejä. Se, jonka iho on pehmeä ja kuulas. Satunnainen mustapää siellä täällä. Siinä kaikki. Nyt jokin on muuttunut.

Finnejä alkoi ilmaantua vähän ennen kuin täytin 30. Niitä tuli yllättävän paljon ja yllättäviin paikkoihin: poskiin. 

Lähes kaikki menneisyyteni näpyt olivat tulleet kasvojen t-alueelle, otsaan, nenään ja leukaan. Kokeilin ensiavuksi ekokosmetiikkaa ja sitten kallista erikoiskosmetiikkasarjaa – tuloksetta. Lopulta päätän kääntyä ammattilaisten puoleen.

Ihotautien erikoislääkäri Terttuliisa Ahokas Dextrasta on hoitanut aknea vuosikaudet.

– Aikuisiän akne on valitettavasti krooninen tauti. Se voi kestää viisikymppiseksi asti tai pidempäänkin. Tutkimusten mukaan noin viidellä prosentilla keski-ikäisistä naisista on aknea, miehistä noin kolmella.

Kyseessä on tulehdustauti, jossa tulehdus koteloituu ihon sisälle. Aikuisiän akne voi joko jatkua suoraan murrosiästä tai puhjeta yli 25-vuotiaana. Siinä missä nuoruusiän akneen liittyy ihon rasvaisuus, aikuisena se voi puhjeta joka ihotyypille.

Akne on yleistynyt aikuisilla naisilla

Ahokkaan mukaan aikuisiän akne on yleistynyt naisilla. Syyt ovat usein hormonaalisia. Esimerkiksi e-pillerien, hormonikierukoiden tai ehkäisykapselien käytön aloittaminen tai lopettaminen voi laukaista taudin. Akne voi johtua myös androgeenien eli mieshormonien lisääntymisestä elimistössä, stressin aiheuttamista hormonimuutoksista tai joidenkin lääkkeiden, kuten suun kautta otettavien kortisonien, rauhoittavien lääkkeiden tai psyykenlääkkeiden käytöstä.

 – Kyseessä voi olla myös elimistön puolustussysteemin häiriö. Sen osuutta akneen ei osata tarkkaan selittää.

Harvinaisissa tapauksissa kyseessä voi olla umpieriterauhasen häiriö. Naiset, joilla on rasvainen iho, epäsäännölliset kuukautiset ja polykystinen munasarjaoireyhtymä, ovat aikuisiän aknen riskiryhmää.

Ruokavalion osuus tuntematon

Ahokkaan mukaan ei ole vielä selvää tieteellistä näyttöä siitä, onko eri ruokavalioilla vaikutusta aikuisiän akneen. Ennen kiellettiin rasvaiset ruoat, suklaa, juustot ja maitotuotteet. Nyt maito ja suklaa ovat päässeet pannasta.

Ahokkaan mukaan ruoka-aineet, joilla on korkea glykeeminen indeksi, voivat lisätä talin eritystä ja siten aknen riskiä. Indeksi on korkea esimerkiksi valkoisella leivällä, pastalla, karkeilla ja sokeripitoisilla juomilla. Karkkia myönnän syöväni, valkoista leipää ja pastaa sen sijaan en juuri koskaan. Voisiko syy olla sokerissa?

– Vaikka lopettaisit syömisen kokonaan, eivät ne finnit mihinkään katoa.

Aikuisiän aknen hoito vaatii pitkää pinnaa

Aikuisiän akne paranee hitaasti ja joskus hankalasti.

– Ihonpuhdistus on tärkeää, vaikka finnit eivät lähdekään pesemällä, Ahokas sanoo.

Aknen paikallishoito valitaan iho- ja näppytyypin mukaan. Yleisin suun kautta määrättävä lääke on tetrasykliiniantibiootti, joka hillitsee talirauhasen toimintaa. Toisinaan hoitona käytetään tietyntyyppisiä e-pillereitä. 

Voimakkain lääke on A-vitamiini johdannainen isotretinoiini, jota määrätään vaikeissa tapauksissa. Sen haittavaikutuksia ovat muun muassa ihon ja limakalvojen kuivuminen. Hoidon aikana seurataan maksan toimintaa sekä veren rasva-arvoja. Raskaana oleville lääke ei sovi, sillä se voi vaurioittaa sikiötä.

Aknehoito pitää räätälöidä

– Hoito pitää räätälöidä potilaan ihosairauden mukaan. Joskus tarvitaan monta erilaista hoitoyritystä.

Minulla kyse ei ole hormoniehkäisystä eikä lääkkeistä. Mistäköhän sitten?

– Et varmaan käytä vahvoja teatterimeikkejä? Aknesi näyttää tyypilliseltä female acnelta, jossa näppyjä on poskissa ja leuassa. Se on aika harvoin voimakasoireinen. Ei tuo paha ole.

Ahokas kirjoittaa minulle reseptin 300 milligramman lymesykliiniantibioottiin ja 0,025-prosenttiseen tretinoiinivoiteeseen. Ahokkaan mukaan antibiootti on hyvin siedetty. Se ei yleensä herkistä valolle, eikä sillä ole isoja sivuvaikutuksia.

– Tosin jos on taipumus hiivasienitulehdukseen, se voi puhjeta.

Paikallishoidon tulee kuivattaa ihoa mutta ei liikaa. Alan pohtia ihoni taipumusta kuivumiseen ja päätän olla varovainen kuivattavan tretinoiinivoiteen kanssa. 

Miten hoitaa arpia? 

– Iho on fantastinen elin. Pienet arvet korjautuvat usein ajan myötä itsestään. Tärkeää on, että syvien tulehdusten syntyminen yritetään estää, jolloin arpia ei tule.

Jos vahinko on jo tapahtunut, arpia voidaan hoitaa kemiallisilla ihon kuorinnoilla ja laserhoidoilla. Myös aurinko lievittää tulehdusta, ja rusketus peittää aknearpia.

– Hoitoja pitää tehdä usein monta kertaa mittatilaustyönä. Varmuutta niiden tehosta ei kuitenkaan ole. 

Ahokkaan mukaan lääkäriin kannattaa hakeutua, jos akne alkaa häiritä elämää. 

– Yhteistyö kosmetologien kanssa on tärkeää. He tekevät ihonpuhdistuksia ja antavat hyviä meikkausohjeita.

Pelästyn pitkää antibioottikuuria

Lääkärin tapaamisen jälkeen olen pyörällä päästäni. Tarvitsenko todella antibioottia? Kolme kuukautta?

Kun luen lääkepakkauksen selosteesta tuntemattomia, harvinaisia haittavaikutuksia, alkaa pelottaa. Vaikea sairaus, johon liittyy ihon vaikea-asteista kuoriutumista ja turvotusta, rakkuloiden muodostumista iholle, suuhun, silmiin ja sukuelimiin. Sukuelimiin! Herran tähden.

Onko tämä sen arvoista?

Toisin kuin pelkäsin, rasva ei ärsytä ihoa ollenkaan. Lääkkeetkään eivät aiheuta ikäviä reaktioita. 

Aknen tehoaseena A-vitamiini

Kosmetologi Venla Halisen iho on hänen käyntikorttinsa. Ei uskoisi, että hänellä on ollut akne. Halinen sanoo, että aknen hoidossa tärkeimmät asiat ovat kotihoito ja ruokavalio.

– Aluksi kokeilisin gluteenittomuutta. Myös sokeri ylläpitää ihon tulehdusta. Prosessoidut ruoat ja maitotuotteet vaikuttavat monella akneen.

Muistelen Ahokkaan sanoja, joiden mukaan ravinnolla ei ole suurta merkitystä aknen hoidossa. Mutta voihan sitä kokeilla.

– Monilla on ongelma myös omega-3- ja -6-rasvahappojen tasapainossa. Kalaöljy on todella tärkeää iholle. 

“Tarkkaile suolen toimintaa”

Monipuolisen ja antioksidanttipitoisen ruokavalion lisäksi Halinen kehottaa tarkastelemaan suolen toimintaa.

– Suoliston bakteerikannan epätasapaino voi aiheuttaa aknea. Suoliston toimintaan vaikuttavat haitallisesti väärä ruokavalio, mielenterveysongelmat ja stressi. Myös erilaiset lääkkeet, kuten antibiootit, tuhoavat bakteerikantaa.

Suolistoa voi tasapainottaa popsimalla muun muassa maitohappobakteereita ja hapanmaitotuotteita. Halinen tekee aikuisiän aknesta kärsiville kemiallisia tca-kuorintoja, joissa ihon sarveiskerrosta poistetaan. Tavoitteena on estää ihon liiallinen tukkeutuminen ja tasoittaa ihon väriä ja arpia.

– Vitamiini-imeytymishoidon avulla ihoon saadaan tärkeitä A-, C- ja E-vitamiineja ja antioksidantteja. Kuorinta tappaa bakteereja ihon pinnalta.

Kosmetologi suosittelee neulaushoitoa

Kun aktiivinen tulehdus on hoidettu, vitamiinien imeytymistä voidaan tehostaa neulaushoidoilla. Se auttaa myös arpiin, koska iho alkaa korjata itseään.

A-vitamiini on Halisen mukaan akneihon tärkein vitamiini. Sitä saa voiteista ja eläinkunnan tuotteista: maksasta, munankeltuaisista, voista, maitovalmisteista ja kaloista. Myös karotenoideja sisältävät keltaiset ja punaiset kasvikset ovat sopivia. Karotenoideja on myös vihreissä vihanneksissa, kuten pinaatissa ja lehtisellerissä.

Ruokavalion lisäksi Halinen korostaa ihonhoitotuotteita.

– Ihoa ei saa pestä liikaa, jottei sen luonnollinen suojavaha lähde pois. Jos iho kuivuu liikaa, bakteerit pääsevät talirauhasiin aiheuttamaan tulehdusta.

Akneihon meikkaamiseen Halinen suosittelee mineraalimeikkejä. Voidepohjaisissa meikeissä elävät bakteerit voivat pahentaa aknea.

– Mineraalimeikkien ainesosat ovat antibakteerisia ja rauhoittavia. Jos paksun meikkivoiteen vaihtaa mineraalimeikkipohjaan, akne voi lähteä sillä.

Sähkövirtaa näppyläkasvoille

Halinen suosittelee iholleni kevyttä hapotusta ja sen päälle A- ja C-vitamiinien imeytystä. Hapotus kuulostaa pelottavalta, mutta Halinen vakuuttaa sen olevan lempeä. 

Aluksi Halinen puhdistaa ihoni perusteellisesti. Sitten on merilevänaamion vuoro – ja sähköhoidon.

– Ei sitä ole pakko tehdä, jos et halua, Halinen sanoo.

Sähköhoitoa? Sanalla on pahaenteinen kaiku. Vaihtovirran ansiosta iho kuulemma imee paremmin A-vitamiinigeeliä. No menköön, ajattelen.

Anturi tuntuu lapaluuni alla pistelevältä. Saan anturit myös naamion päälle leukaani ja ohimoille. Ihon pinta kihelmöi, ja silmäluomieni sisäpinnalla särisee keltaisia valojuovia. Ei tunnu hyvältä. Parahdan. Halinen pienentää sähkön voimakkuutta kahdesta milliampeerista 0,6:een. Sinnittelen 20 minuuttia, enkä lopulta edes huomaa sähköä.

Loppu sujuu mukavasti: Halinen imeyttää ihooni vitamiinivoidetta ja vieläpä hieroo yläruumistani.

Alan käyttää mineraalimeikkivoidetta 

Kotona kokeilen Halisen suosittelemaa A-vitamiinipitoista kasvovoidetta. Jo ensimmäisen käyttökerran jälkeen ihoni näyttää päivettyneeltä. Mineraalimeikin ansiosta minun ei tarvitse enää aamuisin miettiä, milloin meikkivoidetta on liikaa ja milloin liian vähän. Kesän alkaessa ihoni väri tasaantuu rusketuksen ansiosta. Vaikuttaa siltä, että aurinko tekee iholleni hyvää. Otan tavakseni käyttää viikoittain vesipohjaista kuorintageeliä, joka tuntuu kirkastavan ihoa.

Näppyjä on silti edelleen. Tästähän Ahokas varoitti: hoito on hidasta ja vaatii sitkeyttä. Se, mikä kullekin tehoaa, on yksilöllistä.

4 kommenttia