Taas kramppaa?

Taas kramppaa?
Tähtäätkö maratonille tai puolikkaalle? Tankkaa suoloja ja nestettä, niin vältyt lihaskouristuksilta.
Julkaistu 25.5.2015

Kun kouristus iskee, venytä tai hiero lihasta kevyesti. Pohkeen kramppi helpottaa, kun käännät varpaita kohti kattoa. Urheilujuoma, suolakurkku ja hippunen suolaa ehkäisevät vaivaa uusimasta.

Vaikka puhutaan suonenvedosta, vika ei ole suonissa. Kun lihas kouristuu, se jää supistusvaiheeseen. Tämä tukkii verisuonia ja aiheut­taa hapenpuutetta ja siten kipua. Rankka harjoitus häiritsee ­kuormittuvien lihasten toimintaa.

Juoksijalla krampit tulevat pohkeisiin, jalkapohjiin, reisiin ja selkään. Taipumus niihin on yksilöllinen. Toisella ne iskevät kymmenen kilometrin lenkin jälkeen, kun toinen juoksee maratonit ilman kramppeja.

Kouristuksesta ei ole muuta haittaa kuin ohimenevä kipu. Lihassupistus pitää kuitenkin saada laukeamaan, ennen kuin jatkaa rauhallisesti menoa. Kramppi heikentää lihaksen joustavuutta ja lisää revähdyksen riskiä. Jos kramppi iskee uidessa, vetäydy rannalle. Syvässä vedessä lihaskouristus voi olla vaarallinen.

Tankkaa etukäteen 

Liikuntasuorituksen aikana elimistöstä poistuu hien mukana nesteitä, suoloja sekä magnesiumia ja kaliumia. Näiden vaje altistaa krampeille. Huolehdi neste- ja suola­tasapainosta. Aloita nesteytys ajoissa ennen liikuntaa. Tankkaa lämpimällä säällä myös suorituksen aikana. Juo pitkin päivää ja nauti aterialla ylimääräinen vesilasillinen. Lämpimällä kelillä tarvitset joko kivennäisvettä tai urheilujuomaa. Pelkkä vesi huuhtoo suoloja elimistöstä ja altistaa krampeille.

Hyvällä nesteytyksellä tunnin harjoitus tai kisa sujuu ilman lisänestettä. Jotkut hyötyvät myös magnesiumlisästä. Sitä on luonnostaan lihassa, täysjyvätuotteissa ja pähkinöissä. Krampit ovat harvoin merkki vakavasta sairaudesta. Toistuvat takareiden kouristukset voivat johtua etu- ja takareiden välisestä lihasepätasapainosta. Varmista asia fysioterapeutilla.

Jos kramppeihin liittyy väsymystä, pyydä lääkäriltä lähete kivennäis- ja hivenainemittaukseen. Saat ruoasta tarpeeksi kivennäis- ja hivenaineita, mutta jotkin ruoan­sulatuskanavan sairaudet estävät niitä imeytymästä.

Asiantuntijana liikuntafysiologi Henri Nevalainen, Lääkäriasema Lupaus, Kuopio

Kommentoi »