Kauneus & Terveys

Suosikkibloggaaja Umppu: Ei ikinä enää hillumaan fitness-lavoille


Ulla-Riitta "Umppu" Koskinen selvisi kovista fitness-vuosistaan terveenä. Hän paljasti todellisuuden: kisaajan hurjat ennen-jälkeen-kuvat.
Kuvat A-lehdet, Miisa Kaartinen

– Enää en kuuna päivänä menisi ­lavalle hillumaan puolialasti, öljyttynä ja tissit tötteröllä. Mietin, miksi joskus halusin tehdä niin, Umppu Koskinen sanoo.

Kolme vuotta sitten Ulla-Riitta Koskinen oli kuin luuta ja nahkaa. Iho oli maalattu ruskeaksi ja kylkiluut paistoivat ihon läpi. Hän kuvasi itsensä hotellin vessassa ensin alushousut jalassa ilman meikkiä ja näytti kurjalta.

Oli bikinifitnessin SM-­kisojen aamu. Hän meikkasi muutaman tunnin ja nousi lavalle. Hymy oli leveä, hiukset kuohkeat, ja bikinien tuhannen euron arvoiset Swarovskin kristallit loistivat.

– Olin kuin kuivan kesän orava. Kuvista näkee karusti, mitä 43 kiloa oikeasti tarkoittaa, hän sanoo nyt.

Nyt tamperelainen Ulla-Riitta Koskinen, 33, on kolmen lapsen Vilin, Vivianin ja Viken äiti. Pienin Vikke syntyi ennen joulua 2016. Ulla-Riitta on kampaaja-meikkaaja, joka tunnetaan ennen kaikkea suositun Primelife-blogin Umppuna. 

Kuva: Ulla-Riitta Koskisen albumi

Fitness-keho on harhaa

Kun Umppu julkaisi kuvan kisa-aamulta blogissaan, nousi kohu. Tekstiä luettiin vuorokaudessa yli 200  000 kertaa. Lehdet tekivät juttuja, A-studio kutsui keskustelemaan. Osa arvosti Umpun rehellisyyttä, toiset leimasivat hänet narisijaksi, joka ei ymmärrä kilpaurheilua.

Umppu halusi näyttää, että fitness perustuu illuusioon. 

– Ajattelin näyttäväni helkkarin hyvältä. Nyt kun katson kuvia, oksettaa.

Hyvinvoivaa ja iloista Ulla-Riitta Koskista on nyt vaikea uskoa kuvan naiseksi. Muutos on paitsi fyysinen (yli 20 kiloa enemmän painoa), ennen kaikkea henkinen.

Lue myös: Sairastuttaako fitness vai ei?

Kuva: Ulla-Riitta Koskisen albumi

Aluksi tuputin lajia kaikille

Koskinen aloitti voimistelun kuusivuotiaana ja pääsi 12-vuotiaana maajoukkueeseen rytmisessä kilpavoimistelussa. Harjoituksia oli kaksi kertaa päivässä ja kisoja Suomessa ja ulkomailla. 16-vuotiaana Umppu voitti SM-kultaa tiimikilpailussa. Voimistelun jälkeen tuli kilpacheerleading. Hän rakastui mieheensä Juusoon ja sai lapsen.

Raskauden jälkeen Umppu halusi taas armotonta treeniä ja kilpailuja. Hän alkoi treenata bikinifitness-kisoihin entisen joukkuekaverinsa, fitness-konkari Minna Pajulahden tuella.

– Oli upeaa, miten treenillä ja ruoalla pystyi muokkaamaan vartaloa, Umppu sanoo.

Innostus meni vähän yli. Hän tuputti lajia kaikille.

Kolmas fitness-dieetti ei onnistunut

Vaatimukset kasvoivat, kun kisat lähestyivät. Aamulenkki viideltä, kyykkyä syvemmäksi, peppua pyöreämmäksi, hartioita linjakkaammaksi.

Dieetillä sai syödä koko ajan vähemmän. Painoa piti pudottaa kymmenen kiloa niin, että rasva palaa mutta lihakset säilyvät.

Umppu kilpaili parin vuoden ajan. Ensimmäinen ja toinen dieetti olivat helppoja. Kolmas ei onnistunut. Kielletyn ruoan himo oli valtava.

Floppasin kisoissa. Päätin, että tämä ei jää tähän.

Neljännet kilpailut vuonna 2013 jäivät viimeisiksi. 

– Kun tulin pois lavalta, itkin, että nyt tämä on ohi.

Rumat eivät pärjää fitness-lavalla

Umpun keho kesti treenin ja dieetit. Fitness-kunto vaatii kuitenkin rääkkiä, joka voi vaikuttaa aineenvaihduntaan ja hormonitoimintaan. Ei ole tavatonta, että kuukautiset jäävät pois.

– Tiedän ihmisiä, joille on tullut pysyviä oireita. Toisaalta on myös heitä, jotka ovat kilpailleet ongelmitta yli kymmenen vuotta. Tieto ja osaaminen ovat tärkeitä.

Lue myös: Tätä fitness todellisuudessa vaatii

Puoliso Juuso kisasi fitnessissä vielä Umpun jälkeen. Se näytti, kuinka koville läheisetkin joutuvat.

– Fitneksessä kaikki pyörii oman navan ympärillä. Kun kysyy toiselta, mitä kuuluu, tämä vastaa hiilareita, proteiineja ja rasvoja. Aina kun kulkee peilin ohi, pitää tarkastaa, näkyvätkö vatsalihakset. 

Mutta lihakset eivät riitä. 

Kisoissa eivät rumat pärjää. On helpompi menestyä, jos on muutenkin kaunis.

Umpun kritiikki on usein kuitattu sillä, ettei hän ole pärjännyt ja päässyt huipulle asti.

– Ajatellaan, että olen katkera, koska en ole nyt ­bikinifitness-kunnossa. Mutta minun on tosi hyvä olla näin.

Lue myös: Pamela Tola: Älä rakenna itsetuntoa ulkonäön varaan

Kaikka liikunta pois raskauden vuoksi

Kun Umppu katsoo levollisesti nukkuvaa lastaan, hän tuntee ylpeyttä pyöristyneestä kehostaan.

Kaksi ensimmäistä raskautta nostivat 155-senttisen Umpun painon 80 kiloon.

– Olen ollut yhtä lyhyt kuin leveä! Totta kai olisi ihanaa, jos paino nousisi vain kahdeksan kiloa, mutta minulla se on jo siinä vaiheessa, kun pissaan kaksi punaista viivaa tikkuun.

Toisen lapsen kohdalla kivut pakottivat jättämään liikunnan.

– Piti harkita, pystynkö kävelemään Citymarketin päästä päähän vai pitääkö mennä lähi-Siwaan.

– Aina pitää olla fit ja näyttää aina hyvältä. On ihanne pudottaa raskauskilot nopeasti, Umppu kritisoi.

Suoraa puhetta peräpukamista

Umppu Koskinen on vahva nainen, avoin ja sinut itsensä kanssa.

Hän on poseerannut alusvaatteissa viimeisillään raskaana ja muutama päivä synnytyksen jälkeen. Selluliittia tai maksaläiskiä ei ole piilotettu.

Umppu on myös kertonut raskauden ajan peräpukamista. 

Lue myös: Umpun blogi: “Terveisiä perseestä”

– Ei kaduta! Jos joku ihminen määrittelee minut vain peräpukamien perusteella, tehköön niin, hän nauraa.

– Haluan tuoda esiin realistista naiskuvaa. Monen on hyvin vaikea puhua tällaisista aiheista. Koetan rohkaista heitä, että hei, et ole yksin. Miksi näistä pitäisi vaieta?

Räväkät mielipiteet ja kirjoitusvirheet

Blogissaan Umppu on ottanut kantaa niin sosiaaliturvan väärinkäyttöön (työ kannattaa aina) kuin muiden äitien arvosteluun (kukaan ei aio olla laiska ja lihava äiti).

Umppu kirjoittaa usein niin kuin puhuu. Erityisesti enään tuntuu ärsyttävän monia. Yhdyssanat ja pilkut ovat Umpulle vaikeita. Hänelle huomautetaan usein kirjoitusvirheistä. 

– Luen tekstini monta kertaa, enkä näe niissä yhden yhtä virhettä. Se on turhauttavaa. En voi sille mitään.

Ehkä kyse on lukihäiriöstä.

– Ihmisellä saa olla heikkouksia, ja tämä on minun heikkouteni. Kumpi on pahempi: että on yhdyssanavirheitä vai että on käytöstavoiltaan juntti?

Lue myös: Nuori nainen laihdutti 62 kiloa

Miksi bloggaaja on likasanko?

Arvosteluun turtuu, mutta äitiyttä kritisoivat kommentit satuttavat Umppua. Bloggaaja on joskus likasanko, johon muut oksentavat pahan olonsa.

Umppu on nostanut esiin ilkeitä kommentteja osoittaakseen, ettei ole oikein sanoa toisesta ilkeästi nimimerkin takaa.

– Nettikiusaaminen on tosi yleistä.

Minulta on pyydetty yksityisviestillä anteeksi rumia kommentteja. Syy on usein ollut vaikea elämäntilanne. Olen se, johon vihaa on purettu.

Kampaamoyrittäjän lyhyet äitiyslomat

Oma kampaamo-kauneussalonki on yrittäjälle kuin lapsi. Hän haluaa pitää huolta siitä tarkasti. Äitiyslomalle jääminen ei ole helppoa.

Kolme päivää toisen lapsen Vivianin synnytyksestä Umppu oli jo laittamassa hiustenpidennyksiä. Hän pyrki olemaan arkipäivät vapaalla, mutta teki töitä viikonloppuisin. Aluksi vauva nukkui vaunuissa kampaamon sivuhuoneessa.

– Kun asiakkaan väri vaikutti, kävin imettämässä. Sen jälkeen Vivian jatkoi uniaan. Minua arvosteltiin tästä hirveästi. Yrittäjällä ei kuitenkaan ole vaihtoehtoa. Kulut ovat samat, vaikka olisin äitiyslomalla.

Tästäkin aiheesta hän on ollut keskustelemassa ­A-studiossa ja esiintynyt Toisenlaiset äidit -sarjassa.

Lue myös: Jutta Gustavsberg tekee tuplasti enemmän töitä

Kampaamon vesivahinko vei voimat

Vuosi 2016 oli Umppu Koskiselle erittäin kova. Hänen kampaamossaan tapahtui vesivahinko. Kalusteet, sähkölaitteet ja osa tuotteista tuhoutuivat. Oli pakko sulkea ovet kahdeksi kuukaudeksi.

Umppu järjesteli, remontoi, teki selvityksiä vakuutusyhtiölle. Hän ei saanut korvauksia. Vauva valvotti öisin. Perheeseen iski norovirus. Umppu laihtui ja hiuksia irtosi tukkoina.

– Olin burnoutin parhaalla.

Mutta työkaverit auttoivat remontoinnissa ja lahjoittivat saksia, föönejä ja jopa seinä­laattoja.

– Pillahdin itkuun kiitollisuudesta.

Luovuttaminen ei ole vaihtoehto. Sen Umppu on oppinut urheiluvuosistaan.

Tappio on aina karvas, mutta eihän voitto opeta vaan tappio. Silloin pitää miettiä, mitä voisi tehdä toisin, Umppu Koskinen sanoo.

Julkaistu: 24.1.2017