Terve.fi

Suomalaisten pitkät sairauspoissaolot vähentyneet ennätyksellisen paljon

Suomalaisten pitkät sairauspoissaolot vähentyneet ennätyksellisen paljon
Viime vuoden tilastojen perusteella sairauspäivärahakausia ei ole koskaan tilastoidun historian aikana alkanut yhtä vähän, mutta sairauspoissaolois

Viime vuoden tilastojen perusteella sairauspäivärahakausia ei ole koskaan tilastoidun historian aikana alkanut yhtä vähän, mutta sairauspoissaoloista tulee siltikin olla huolissaan, todetaan Kelan tutkimusblogissa. Kelan tutkimustiimin päällikkö Jenni Blomgren uskoo, että sairauksien jakauma kertoo kansanterveysongelmien muutoksista.

Alkaneet sairauspäivärahakaudet ovat vähentyneet varsin tasaisesti jo vuosikymmenen ajan, mutta vuonna 2016 alkaneita kausia oli ennätyksellisen vähän. Kun alkaneita kausia oli 50 vuotta sitten yli puoli miljoonaa, viime vuonna niitä oli vain 281 000 kappaletta.

Määrään vaikuttavat taloussuhdanteet, lainsäädäntö, työikäisen väestön määrä, terveydentila, työolot ja ikärakenne, blogissa kerrotaan. Blomgrenin kirjoituksen mukaan edellisen 20 vuoden aikana kausien määrä on kasvanut suotuisan taloussuhdanteen myötä, mutta vuoden 2006 jälkeen vähentynyt heikon taloussuhdanteen aikana.

Terveydentila ja työkyky kohenevat hiljalleen

Tiedettävästi työikäisen väestön terveydentila ja työkyky kohenee koko ajan, kirjoituksessa sanotaan.

– Sairauspoissaolojen ja työkyvyttömyyseläkkeiden ehkäisy työkykyä tukevin toimin alkavat myös kuulua työnantajien vakiopalettiin, Blomgren jatkaa.

Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet sekä mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt aiheuttavat melkein puolet kaikista alkaneista sairauspäivärahakausista. Vuosikymmenien kuluessa taas verenkiertoelinten, ruoansulatuselinten ja hengityselinten sairaudet ovat vähentyneet.

Sairauspoissaoloista tulee olla huolissaan

Kirjoituksessa korostetaan, että vaikka sairauspäivärahakaudet ovat vähentyneet, tulee sairauspoissaoloista olla siltikin huolissaan. Poissaolot aiheuttavat suuria kustannuksia ja harmia yhteiskunnalle, työnantajille ja tietysti työkyvyttömille. Vuonna 2016 sairauspäivärahoja maksettiin yhteen 774 miljoonaa euroa.

Sairauspoissaolot on myös liitetty työkyvyn pysyvään menettämiseen sekä työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen.

– Ei pidä myöskään tuudittautua siihen, että sairauspoissaolojen väheneminen edelleen jatkuisi. Suomen kansantalouden on kerrottu lähteneen selvään kasvuun ja työttömyys on vähentynyt, Blomgren tiivistää ja lisää, että kun talous kääntyy kasvuun, yleensä sairauspoissaolojen määrä seuraa perässä.

Lähde:

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Julkaistu: 17.10.2017
Kommentoi »