Terve.fi

Liian sairas töihin? 5 varoitusmerkkiä

Liian sairas töihin? 5 varoitusmerkkiä

Näistä viidestä merkistä tiedät, että on aika jäädä kotiin lepäämään.
Teksti Johanna Rytkönen
Mainos

Monelle vuotava nenä, yskä ja hutera olo eivät ole riittävän hyviä syitä sairausloma ottamiseen. Yksi yleinen syy töihin menemiseen sairaana on pelko töiden kasaantumisesta. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että sairaana ei pysty antamaan parastaan töissä ja saattaa pahimmillaan tartuttaa myös työkaverit samaan tautiin.

CNN:n mukaan seuraavat viisi merkkiä kertovat siitä, että kannattaa töihin menemisen sijaan jäädä peiton alle lepäämään.

1. Alat tuntea olosi kipeäksi

Saattaa tuntua liioittelulta jäädä kotiin ensimmäisten oireiden ilmetessä, mutta jos kyse on flunssasta, tässä vaiheessa se tarttuu muihin kaikkein todennäköisimmin. Asiantuntijoiden mukaan kotiin kannattaa jäädä tai lähteä heti, kun flunssan ensioireet iskevät, eli silloin, kun kurkku alkaa kipeytyä, joka paikkaa särkee ja päässä tykyttää.

Kun lähtee ajoissa lepäämään, on todennäköistä, ettei tauti menee ohi nopeammin.

2. Sinulla on kuumetta

Jos sinulla on kuumetta, sinun on jäätävä kotiin lepäämään. Kuume on merkki siitä, että kehossasi on jotain vialla ja aivosi ovat kohottaneet kehosi lämpötilaa taistellakseen tautia vastaan. Pysy poissa töistä, kunnes olet ollut kuumeeton ainakin 24 tuntia.

3. Tiedät, ettet pysty saamaan mitään aikaan

Sen lisäksi, että saatat tartuttaa työkaverisi, kipeänä et todennäköisesti saa tehtyä niin hyvää työtä kuin terveenä. Jos kipeänä oleminen haittaa työntekoasi, et todennäköisesti tee keneenkään vaikutusta saapumalla paikalle.

4. Olosi ei parane

Jos olet yrittänyt pärjätä lievien tai kohtuullisten oireiden kanssa muutaman päivän, eikä olosi parane, on hyvä ottaa vapaapäivä ja käydä lääkärissä. Vaikka kyse ei olisikaan mistään vakavasta, kehosi saattaa viestittää sinulle tarvitsevansa lepoa, jotta voit parantua.

5. Otat lääkkeitä, joilla on sivuvaikutuksia

Vaikka olisit käynyt lääkärillä ja saanut lääkityksen, ei se tarkoita sitä, että olisit jo selvillä vesillä. Joillakin lääkkeillä voi olla sivuvaikutuksia, jotka saattavat haitata työntekoa. Jotkut lääkkeet voivat esimerkiksi aiheuttaa väsymystä, joten tällaisen lääkityksen alaisena ei ainakaan kannata mennä sellaiseen työhön, jossa pitää ajaa autoa tai jotakin raskasta työvälinettä. Parasta on pysyä kotona niin kauan, että on kokonaan kunnossa.

Lähde: CNN

Julkaistu: 11.12.2015