Sairaudet

Kuumeeton keuhkokuume

Kuumeeton keuhkokuume - voiko keuhkokuume esiintyä ilman kuumetta?

Teksti Toimitus
16.8.2013 | Päivitetty 14.11.2023 | Terve.fi

Useat sairaudet aiheuttavat keuhkokuumeen kaltaisia oireita, mutta pääsääntöisesti keuhkokuume eli pneumonia on aina kuumeinen. Kuume on sairauden tyyppioire ja se nousee usein nopeasti.

Taudinaiheuttajasta riippuen joissakin epätyypillisissä keuhkokuumeen muodoissa kuumetta voi olla vain vähän ja sairauden oireet etenevät hitaasti. Iäkkäillä potilailla keuhkokuume voi ilmetä myös ilman voimakasta lämmön nousua. Vanhuksella pelkkä sekavuus voi olla ainoa oire keuhkokuumeesta.

Keuhkokuumeen kaltaisia oireita (mm. kylki- tai vatsakipu, pistävä rintakipu, yskä, märkäiset yskökset, hengenahdistus ja yleistilan lasku) aiheuttavat monet muutkin sairaudet – kuumeen kanssa tai ilman kuumetta.

Keuhkokuume voi sekoittua muihin sairauksiin

Keuhkokuume-epäily voi sekoittua mm. seuraaviin tautitiloihin, joiden oireistossa on samankaltaisuutta keuhkokuumeen kanssa:

  • Keuhkoputkentulehdus, oireina mm. yskää ja yskösten erittymistä, jota jatkunut alle 2–3 viikkoa, myös nuhaa, kurkkukipua ja käheyttä.
  • Keuhkoahtaumatauti, rasituksessa pahenevaa hengenahdistusta, yskää ja limannousua.
  • Sydämen vajaatoiminta, mm. hengenahdistusta, nesteen kertymistä keuhkoihin.
  • Keuhkotuberkuloosin yskää ja ysköksiä, veriysköksiä, rintapistoksia, hengenahdistusta.
  • Allerginen alveoliitti (allerginen reaktio keuhkorakkuloissa, esim. homepölykeuhko), rasitushengenahdistusta, yskää, ahtauden tunnetta rintakehässä, myös pahoinvointia sekä kuumetta, vilunväristyksiä, lihas- ja nivelkipuja.
  • Sarkoidoosi (tulehdussolukertymiä eli granuloomia keuhkoissa), mm. pitkittynyttä yskää ja hengenahdistusta.
  • Keuhkoinfarkti, mm. äkillistä rintakipua, yskää, veriyskää, pleuraalista (keuhkopussin) kipua.
  • Eosinofiilinen keuhkokuume (keuhkokudokseen kertyy eosinofiili-valkosoluja), yskää, rintapistosta, hengenahdistusta, kuumeilua, veren eosinofiilit kohoavat, myös tulehdusmerkkiaineet voivat kohota.

Hankalasti määriteltävä tautitila

Huonosti paraneva keuhkokuume on puolestaan hieman hankalasti määriteltävä tautitila, jossa potilas sairastettuaan keuhkokuumeen on muuttunut mm. antibioottihoidon ansiosta osittain parempivointiseksi, mutta taudinkuvan oireet eivät ole hellittäneet odotetussa ajassa.

Sairaus vaatii lisäselvittelyjä taudinaiheuttajamikrobin suhteen, sillä se voi olla tavanomaiseen antiboottihoitoon tehoamatonta lajia, kuten pseudomonas. Muita mahdollisia huonosti paranevan keuhkokuumeen aiheuttajia voivat olla atyyppiset mykobakteerit, jänisrutto sekä tietyt sienet ja virukset.

Jos epäilet keuhkokuumetta tai sinulla on keuhkokuumeen kaltaisia oireita ilman kuumetta, kuumeen kera tai satunnaisesti kuumeillen, hakeudu lääkärin vastaanotolle hoidon tarpeen arviointa varten.

Mikäli oireet ovat voimakkaita ja kehittyneet tunneissa – erityisesti potilaan ollessa lapsi tai vanhus – tulee hakeutua lääkäripäivystykseen.

Lähteet:

Eskola ym. Infektiosairaudet. 2. Uudistettu painos. Kustannus Oy Duodecim. 1998

Honkanen P.  Keuhkokuume. Lääkärin käsikirja 2013. Terveysportti.

Mursu A. Huonosti paraneva pneumonia. Tiivistelmä. Oulun yliopisto 2007.

Säynäjäkangas. Eosinofiiliset keuhkokuumeet. Lääkärin käsikirja 2013. Terveysportti.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi