Hyvinvointi

Stressaako vai eikö uni tule? Akupunktio voi auttaa!

Kärsitkö stressistä, univaikeuksista tai hormonivaivoista? Akupunktion avulla elimistö voi alkaa itse parantaa erilaisia vaivoja ja sairauksia.

Teksti Inka Ikonen
Kuvat iStock
10.6.2016 | Päivitetty 17.11.2023

Mitä akupunktio on?

Kiinalaisen lääketieteen mukaan ihminen on kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kokonaisuuteen kuuluu kehon ja mielen lisäksi elinvoimaa ylläpitävä energia, jolla on kaksi puolta – yin ja yang. Kun energiat ovat tasapainossa, ihminen voi hyvin.

Akupunktio on vuosituhansia vanha kiinalaiseen lääketieteeseen pohjautuva hoitomenetelmä, jossa eri pisteitä kehossa stimuloidaan ohuilla neuloilla. Akupunktio oikein tehtynä antaa elimistölle viestin, jolloin vaivan paranemisprosessi voi lähteä liikkeelle. Näin keho voi korjata paremmin itseään.

Miten akupunktiota opiskellaan?

Kiinalaista lääketiedettä opiskellaan Maailman terveysjärjestö WHO:n vaatimusten mukaisesti. 

Yleensä koulutuksen perusosa kestää noin kolme vuotta ja lisäksi pitää opiskella länsimaisen lääketieteen perusteet. Suomessa on nykyisin useita akupunktiokouluja.

Mitä akupunktiohoidossa tapahtuu?

Yleensä ensimmäisellä hoitokerralla ihmistä haastatellaan, jotta ymmärretään paremmin hänen kokonaistilanteensa. Varsinaisessa akupunktiohoidossa neuloja asetetaan kehon pisteisiin. Samalla hoidettava rentoutuu. Hoito kestää noin 30–60 minuuttia ja otetaan tarpeen vaatiessa sarjoina.

Kenelle akupunktio sopii?

Akupunktio sopii lähes kaikille aikuisille. Asiantuntija osaa kuitenkin arvioida, jos jonkin sairauden kohdalla akupunktio ei ole sopiva hoitomuoto.

Hoitomuoto ei sovi ainakaan verenvuototautia sairastaville.

Mitkä ovat akupunktion hyödyt ja haitat?

Akupunktion haitat ovat asiantuntijan hoidossa verrattain pienet. Yleisin on lievä pyörrytys hoidon aikana ja jälkeen sekä joskus neulan jäljiltä voi jäädä pieni mustelma.

Hyödyt ovat usein melko suuret, koska akupunktion avulla hoidetaan sekä vaivojen oireita että alkusyytä.

Monesti vaivasta pääsee kokonaan eroon ja usein voi myös vähentää lääkitystä.

Akupunktio muun muassa rentouttaa lihaksia, lievittää kipua ja särkyä, parantaa unenlaatua ja helpottaa nukahtamista, lievittää stressin vaikutuksia, edistää ravintoaineiden imeytymistä suolistossa, ruuansulatusta ja aineenvaihduntaa.

Akupunktion kerrotaan olevan tehokas apu myös hormonihäiriöihin, vaihdevuosioireisiin ja selittämättömään lapsettomuuteen.

Asiantuntijoina kiinalaisen lääketieteen asiantuntija Denis Vinokur ja akupunktioterapeutti, naprapaatti D.N. Maria Eklöf.

Lue myös:

Akupunktio testissä: Koukutuin tähän hyvän olon tunteeseen täysin!

Mitä on kasvoakupunktio? "Näky peilistä on hämmentävä"

15 tapaa hieroa

Mitä on naprapatia?

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi