Treeni ja ravinto

Ruokavalion antioksidantit eivät välttämättä pienennä dementia- tai aivohalvausriskiä

25.2.2013 Terve.fi

Tutkijat saivat tuloksensa seuraamalla 5 400 yli 55-vuotiasta miestä ja naista keskimäärin neljäntoista vuoden ajan. Tutkimuksen alussa osallistujia pyydettiin arvioimaan miten usein he olivat syöneet 170 eri ruoka-ainetta edeltävän vuoden aikana.

Seurannan aikana noin 600 osallistujaa sairastui dementiaan ja yhtä moni aivohalvaukseen, mutta osallistujien ruokavaliot eivät selittäneet tapauksia.

Havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä aiemmissa tutkimuksissa antioksidantit on liitetty aivohalvauksen ja dementian ehkäisyyn. Selitys tälle voi löytyä eroista ruoka-aineissa, joista ihmiset antioksidanttinsa saavat.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa valtaosa antioksidanteista oli peräisin teestä ja kahvista, joissa on runsaasti flavonoidi-antioksidantteja. Aiemmissa tutkimuksissa, joissa antioksidantit on liitetty pienempään aivohalvausriskiin, antioksidantit on saatu pääosin hedelmistä, vihanneksista ja esimerkiksi viinistä.

Onkin luultavaa, että antioksidanttien kokonaismäärän sijaan yksittäiset antioksidantit tai niitä sisältävien ruokien muut ominaisuudet pienentävät sairastumisriskejä, tutkijat arvelevat.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Neurology 2013

Copyright Duodecim 2013

Lue myös:

Marjojen fenoliset yhdisteet tehokkaita antioksidantteja

7 superruokaa, joita sinun pitäisi syödä juuri nyt

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt