Terve.fi

Raskaus ja synnytys koettelevat seksielämää

Raskaus ja synnytys koettelevat seksielämää
Seksuaaliterapeutti Pirkko Brusila rohkaisee raskaana olevia ja synnyttäneitä äitejä seksiin.
Julkaistu: 28.9.2006

Kokenut gynekologi että seksuaaliterapeutti kuitenkin Pirkko Brusila myöntää, että juuri tässä elämänvaiheessa naiset – ja miehetkin ovat seksin kanssa hyvin haavoittuvaisia.

Odotusaikana estrogeenin runsas lisääntyminen elimistössä tuntuu sukuelimissä. Ne turpoavat ja kostuvat tavallista herkemmin, mikä saattaa lisätä naisen seksihaluja. Toisaalta yhdyntä voi pelottaa, koska sen uskotaan vauhdittavan synnytystä ja vaurioittavan vauvaa.

- Orgasmisupistukset eivät kuitenkaan yleensä johda synnytyksen ennenaikaistumiseen. Uhka saattaa kuitenkin olla spermassa. Sperman sisältämät prostaglandiinit aiheuttavat kohdussa supistelua, Pirkko Brusila kertoo ja kehottaa käyttämään yhdynnässä kondomia, etenkin jos ennenaikaisen synnytyksen uhka on tiedossa.

Kondomin käyttö raskaudenaikaisissa yhdynnöissä on suositeltavaa muutenkin sekä naisen mutta myös sikiön kannalta, jos tartuntariski on olemassa ulkopuolisten seksisuhteiden vuoksi. Raskausaikana naisen immuniteetti vaimenee ja hän on altis bakteeritaudeille ja infektioille. Kondomi suojaa sekä äidin että sikiön muun muassa nykyisin niin yleiseltä klamydiatartunnalta.

Suojalääkitys herpekseen

Immuunijärjestelmän muuttuminen herättää odottavassa äidissä herkästi myös herpeksen. Herpes voi vastasyntyneelle olla jopa hengenvaarallinen. Nykyisin tarjolla on kuitenkin uusia, turvallisia herpeslääkkeitä, joilla heti ensioireiden ilmaantuessa voidaan aloittaa tehokas suojalääkitys.

Raskauden aikana myös papilloomat voivat kasvaa normaalia suuremmiksi ja niitä saattaa tulla normaalia enemmän. Ne pystytään kuitenkin hoitamaan turvallisesti laserilla.

Pirkko Brusila katkoo siivet uskomukselta, että vaginaan puhaltelu olisi vaarallinen sikiölle. Ilmaembolian aikaan saaminen edellyttää hänen mukaansa “todellista pyöränpumppu-efektiä”.

- Pääsääntöisesti seksi on odotusaikana sallittua niin kauan, kuin se tuntuu hyvältä. Kipu ja verinen vuoto ovat kuitenkin merkkejä, jolloin yhdynnästä on syytä pidättäytyä. Yhdyntä on ehdottomasti kielletty silloin, kun naisella on niin sanottu eteisistukka. Seksi on ymmärrettävästi syytä lopettaa, jos lapsivesi on jo mennyt.

Liukasteet limakalvojen avuksi

Synnytyksen jälkeen yhdyntä on periaatteessa sallittu heti, kun naisen paikat kestävät. Infektiovaaran vuoksi yhdynnästä on hyvä kuitenkin pidättäytyä niin kauan, kun jälkivuoto jatkuu. Turvallisinta seksi on aloittaa 5-12 viikkoa synnytyksestä eli jälkitarkastuksen jälkeen.

Mutta vaikka seksi on sallittua, se ei merkitse, että se aina olisi helppoa.

- Heti synnytyksen jälkeen estrogeenitaso romahtaa ja naisen limakalvot muuttuvat kuiviksi ja aroiksi samaan tapaan kuin vaihdevuosissa. Väestöliiton muutaman vuoden takainen tutkimus osoitti, että tämä normaali muutos on monelle nuorelle äidille yllätys. He kertoivat luulleensa jotenkin vaurioituneensa synnytyksessä, Pirkko Brusila kertoo ja rauhoittaa nuoria äitejä.

- Hormonitoiminnan tasaantuessa äidin kudokset paranevat nopeasti. Luonto korjaa yleensä väljyydet ja pahatkin repeämät. Joskus kivuliainakin tuntuvat jälkisupistukset ovat juuri tätä kudosten palautumista. Imettäminen nopeuttaa korjaantumisprosessia, Pirkko Brusila sanoo ja neuvoo turvaamaan yhdynnässä tarpeen mukaan myös liukasteisiin. Lisäksi pari kertaa viikossa paikallisesti käytettävät, estrogeenia sisältävät hoitovalmisteet vauhdittavat limakalvojen elpymistä. Niitä saa apteekista reseptittä.

Ehkäisyä tarvitaan heti synnytyksen jälkeen

Osa äideistä on ilman kuukautisia koko sen ajan, kun he imettävät, osalle taas tulee kuukautiset hyvinkin pian synnytyksen jälkeen. Joka tapauksessa nainen on altis uudelle raskaudelle ja yhdynnöissä on muistettava myös ehkäisy. Jostain syystä sellaiset äidit, joille raskaaksi tulo on ollut ensimmäisellä kerralla vaikeaa, voivat tulla toisella kerralla herkemmin raskaaksi.

- Minipillerit ovat synnytyksen jälkeen turvallisia, eikä imetys kärsi niistä. Yhdistelmäpillereihin on syytä siirtyä vasta imetyksen jälkeen, sillä ne lopettavat herkästi maidontulon. Pirkko Brusila varoittaa myös ehkäisykierukan liian aikaisesta asentamisesta. Kierukka on parasta asettaa vasta, kun kohtu on lopettanut supistumisen eli noin parin – kolmen kuukauden kuluttua synnytyksestä. Aikaisemmin asetettu kierukkaa saattaa hangata, koska se ei asetu kunnolla paikalleen.

Seksikumppanista madonnaksi?

Seksi synnytyksen jälkeen ei ole kuitenkaan kiinni vain paikoista ja tekniikoista. Sekä Väestöliitossa että yksityisvastaanotoillaan työskentelevä Pirkko Brusila ei jaksa olla ihmettelemättä nuorten itselleen asettamia vaatimuksia. Kaiken pitää olla trimmattua ja hyvännäköistä, vaikka hyvässä seksissä olennaista on tunteiden ja ruumiin tasapaino. Pirkko Brusila muistuttaa, että synnytyksen jälkeen sekä äiti, mutta myös isä on hyvin haavoittuva loukkauksille.

- Jo ennen synnytystä naiset ottavat aikaisempaa herkemmin puheeksi synnytyksen mahdollisesti aiheuttamat muutokset ruumiissaan. Monet pelkäävät synnytyksen jälkiä. Osa toivoo keisarileikkausta vain säilyttääkseen alapäänsä kauniina ja koskemattomana. Toisaalta miehet saattavat vaatia naiseltaan uskomattomia eli alapään kauneusleikkauksia synnytyksen jälkeen. Myös erilaiset uskomukset istuvat sitkeässä, Pirkko Brusila sanoo ja ottaa esimerkiksi huora-madonna myytin.

Naiset hautovat herkästi äitiyttään ja torjuvat miehen. Etenkin vähän iäkkäämpänä lapsensa hankkiva saattaa tehdä äitiydestäkin karriäärin, jossa mies unohtuu. Miesten mielissä aikaisemmin hyvä seksikumppani voi helposti muuttua synnytyksen myötä madonnaksi, johon ei uskalletakaan enää kajota.

1 kommentti