Terve.fi

Raskaus ja jalkojen terveys

Raskaus ja jalkojen terveys
Raskauden ja kuukautisten aikana esiintyvä jalkojen turvotus johtuu hormonaalisista tekijöistä.
Teksti

Julkaistu 28.4.2018

Raskauden ja kuukautisten aikana esiintyvä jalkojen turvotus johtuu hormonaalisista tekijöistä. Raskauden aikana sidekudosten rakenne usein heikkenee ja laskimoiden paluuvirtaus hidastuu kasvavan kohdun painaessa suuria laskimoita. Jalkojen turvotusta voi esiintyä etenkin loppuraskaudesta.

Yleensä turvotus on normaalia, mutta joskus voi kyseessä olla oire raskausmyrkytyksestä tai syvästä laskimotukoksesta. Normaalia turvotusta esiintyy yleensä erityisesti illalla käsissä ja jaloissa molemmin puolin. Taipumus turvotukseen on yksilöllistä, osittain perintötekijöistä kiinni, ja se on myös vuodenaikasidonnaista, sillä lämmin ilma aiheuttaa turvotusta enemmän kuin kylmä ilma.

Raskausajan turvotusta voi ehkäistä juomalla riittävästi vettä (pari litraa päivässä), syömällä monipuolisesti, välttämällä suolaisia ruokia sekä liikkumalla ja jumppaamalla säännöllisesti. Raskausaikana aiempia liikuntaharrastuksia voi yleensä jatkaa normaaliin tapaan omia tuntemuksia seuraten. Säännöllisen liikunnan voi myös aloittaa raskauden aikana. Terveen äidin liikkuminen on turvallista ja suositeltavaa.

Suurin osa liikuntalajeista sopii harrastettavaksi myös raskauden aikana: kävely, juoksu, pyöräily, uinti, soutu, hiihto, luistelu, suuriin lihasryhmiin kohdistuva rytminen liikunta kuten aerobic, tanssi ja kuntosaliharjoittelu. Raskauden puolivälin jälkeen on syytä välttää kovin tapaturma-alttiita lajeja.

Liikuntaa on joskus rajoitettava, jos raskauteen liittyy ongelmia, kuten ennenaikaisen synnytyksen uhka (ennenaikaiset kivuliaat supistukset), selvittämätön verinen vuoto emättimestä, etinen istukka loppuraskaudessa, ennenaikainen lapsivedenmeno, lääkärin toteama kohdunkaulan heikkous, sikiön kasvun hidastuma tai istukan ennenaikainen irtoaminen.

Liikunta on raskauden aikana keskeytettävä, mikäli ilmenee jotain seuraavista oireista: verenvuoto emättimestä, lepohengenahdistus, huimaus tai rintakipu, kova päänsärky, toispuoleinen alaraajan turvotus yhdistettynä kipuun, sikiön liikkeiden väheneminen tai säännöllinen kivulias kohdun supistelu.

Säännöllinen jalkojen kosteutus pitää jalat hyvässä kunnossa ja hieronta edistää mikroverenkiertoa. Viilentäviä jalkageelejä voi lisäksi kokeilla oireiden lievitykseen. Niin sanottuja lentosukkia eli puristavia hoitosukkia voi kokeilla ehkäisemään turvotusta. Myös jalkojen kohoasennossa pitäminen voi ehkäistä turvotusta. Nesteenpoistolääkkeitä ja -kuureja ei raskausaikana suositella.

Lähde:

Tiitinen A. Raskaus ja liikunta, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Kommentoi »