Terve.fi

Raskaudenaikainen parasetamoli yhteydessä lapsen ADHD-diagnoosiin

Raskaudenaikainen parasetamoli yhteydessä lapsen ADHD-diagnoosiin

Paljon tyypillistä parasetamoli-kipulääkettä raskauden aikana käyttävien lapsille kehittyy todennäköisemmin ADHD. Lue lisää.
Mainos

Paljon tyypillistä parasetamoli-kipulääkettä raskauden aikana käyttävien äitien lapsille kehittyy todennäköisemmin aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriö ADHD, vihjataan Pediatrics-lehdessä julkaistussa norjalaistutkimuksessa.

Tuoreessa tutkimuksessa analysoitiin dataa lähes 113 000 lapselta ja heidän vanhemmiltaan. Tutkimuksessa oli mukana 2 246 ADHD-diagnoosin saanutta lasta. Lähes puolet äideistä käytti parasetamolia (myös asetaminofeeni) jossain vaiheessa raskautta.

Parasetamolin käyttö vain yhden raskauden kolmanneksen aikana oli yhteydessä 7 prosenttia suurempaan lapsen ADHD-diagnoosin riskiin. Riski suureni 22 prosenttiin naisilla, jotka käyttivät lääkettä kahden kolmanneksen aikana, ja 27 prosenttiin naisilla, jotka käyttivät parasetamolia kaikkien kolmen kolmanneksen aikana.

Lyhytaikainen parasetamolin käyttö ei suurentanut ADHD-riskiä. Tutkijoiden mukaan lyhytaikainen, alle kahdeksan päivän parasetamolin käyttö raskauden aikana jopa vähensi ADHD-diagnoosin todennäköisyyttä 10 prosentilla.

Naisten, jotka käyttivät parasetamolia kuumeeseen ja infektioihin 22–28 päivän verran, lapsilla oli jopa kuusinkertainen ADHD-diagnoosin riski verrattuna niiden lasten äiteihin, jotka välttelivät lääkettä raskauden ajan.

Tutkimus ei ollut kontrolloitu, eikä todista suoraa yhteyttä prenataalisen parasetamolin käytön ja ADHD:n välillä. Tutkimuksessa ei myöskään ollut saatavilla tietoja naisten pitkäaikaisista vaivoista: pitkäaikainen parasetamolin käyttö vihjaa, että naisilla voi olla vaiva, joka voi vaikuttaa lapsen diagnoosiin.

Tuoreet tulokset eivät anna tarpeeksi vahvaa näyttöä suositusten muuttamiseen, eikä lääkkeen välttämiseen tule nykyisen näytön valossa rohkaista.

Lähde: Pediatrics 2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Miten ADHD:n voi tunnistaa?

ADHD näkyy aivojen rakenteessa

Julkaistu: 23.11.2017