Terveys

Punkkirokote kannattaa tiettävästi riskialueilla

Punkkirokote: Jos liikkuu paljon alueilla, joissa punkkeja tiedetään olevan paljon, kannattaa ottaa puutiaisavokuumeelta suojaava TBE-rokote, kertoo ylilääkäri Joni Suomi.

16.5.2013 Terve.fi

Jos liikkuu paljon niillä alueilla, joissa punkkeja tiedetään olevan paljon, kannattaa ottaa puutiaisavokuumeelta suojaava TBE-rokote. Tätä mieltä on ainakin osa lääkäreistä.

— Borrelioosia vastaan ei ole rokotetta, mutta tartunta voidaan hoitaa antibiooteilla. Sen sijaan harvinaisempaan puutiaisaivokuumeeseen ei ole olemassa hoitokeinoa, vaan siihen tehoaa ainoastaan ennaltaehkäisevä rokote. Se kannattaa ottaa, jos liikkuu paljon punkkialueilla, sanoo Turun Terveystalon sisätautilääkäri ja Turun yksiköiden vastaanottojen ja päivystystoiminnan ylilääkäri Joni Suomi.

Lääkärin kommentti on Terveystalon tiedotteesta.

Puutiaisaivokuumeeseen otettava TBE-rokote pitää tiedotteen mukaan ottaa kolmessa eri osassa. Rokoteannokset otetaan muutaman kuukauden välein.

Yksi tai kaksi punkkia sadasta kantaa tauteja

Punkit tartuttavat kahta eri tautia, kertoo työterveyshuollon ja yleislääketieteen erikoislääkäri Asla Kerola Terve.fi:n artikkelissa.

Nämä taudit ovat borrelioosi ja puutiaisaivokuume (TBE) eli Kumlingen tauti.

Kerolan mukaan noin joka viides punkki kantaa borreliabakteeria. Yksi tai kaksi punkkia sadasta taas kantaa virusta, joka aiheuttaa puutiaisaivokuumetta.

Borrelioosivaaraa ei juuri ole, jos punkki poistetaan iholta noin kahdeksan tunnin sisällä siitä, kun punkki on iskenyt kiinni.

TBE-virus sen sijaan voi periaatteessa tarttua jo minuuttien sisällä siitä, kun punkki puree.

Rokotusta voi olla järkevää miettiä

Asla Kerolan kirjoittaman artikkelin mukaan vuonna 2010 tilastoitiin Suomessa 1 442 borrelioositartuntaa ja 44 TBE-tartuntaa.

Kesällä 2012 uutisoitiin näyttävästi tappajapunkkien, eli siperianpunkkien ja taigapunkkien leviämisestä Suomessa.

Kerola sanoi tuolloin, ettei pelkoon ole syytä mutta ”jos tietää, että liikkuu sellaisilla alueilla, missä on paljon punkkeja, on järkevää miettiä rokotuksen ottamista”.

Punkkitarkastukset rutiiniksi

Joni Suomi muistuttaa Terveystalon tiedotteessa, että punkkitarkastukset kannattaa ottaa tavaksi kesämökeillä ja luonnossa liikkuessa. Punkki tulisi poistaa punkkipinseteillä mahdollisimman nopeasti.

— Punkin poiston yhteydessä iho punottaa ja on ärtynyt. Mahdolliset borrelioosin oireet tulevat pienellä viiveellä. Jos punkin puremasta tulee noin viikon kuluessa laajeneva ihottuma, on syytä hakeutua välittömästi lääkäriin, Suomi kuvailee.

Lähteet:

Terveystalon sähköpostitiedote 16.5.2013

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi