Terve.fi

Psoriaasin oireet

Psoriaasin oireet
Psoriaasin yleisin oire on hilseilevä läiskäihottuma. Psoriaasi voi aiheuttaa muutoksia kynsissä. Psoriaasi voi puhjeta kaiken ikäisille.

Psoriaasin pääasiallinen oire on hilseilevä ihottuma symmetrisesti raajoilla tai vartalolla. Psoriaasin mielipaikkoja ovat kyynärpäät, polvien ojentajapinnat, sääret, ristiselkä sekä hiuspohja. Psoriaasia voi esiintyä lähes koko kehon alueella, harvemmin kuitenkaan kasvoissa ja kaulalla.

Psoriaasia on useampia erilaisia muotoja. Yleisin on läiskäpsoriaasi, jossa on tarkkarajaisia, hilsehtiviä läiskiä psoriaasin tyyppialueilla. Pisarapsoriaasi alkaa tyypillisesti nuorella iällä streptokokkitonsilliitin jälkeen, jolloin psoriaasin tyyppipaikoilla nähdään pieniä pistemäisiä muutoksia. Pisarapsoriaasi voi kehittyä myöhemmin läiskäpsoriaasiksi. Psoriaasin märkärakkulamuodot ovat harvinaisia. Erityisalueiden psoriaasiksesta puhutaan, kun se esiintyy vain taivealueilla, päänahassa, kasvoilla, kämmenissä ja jalkapohjissa tai sukupuolielimissä.

Tyypillinen psoriaasimuutos on ihosta koholla oleva vaaleanpunainen, tarkkarajainen ja hilseilevä läiskä. Jos läiskästä rapsuttaa hilsettä pois, sen alta paljastuu punoittava, herkästi verta pistemäisesti vuotava iho. Ihottumassa voi olla lievää kutinaa. Taipeissa läiskille tyypillinen hilseily puuttuu, ja siellä ihottuma ilmenee lähinnä tarkkarajaisena, herkästi ärtyvänä punoituksena. Ihottumalle on tyypillistä rauhallisten ja oireisten kausien vaihtelu.

Psoriaasi aiheuttaa myös kynsimuutoksia (ks. kuvia); tyypillisimmillään ns. öljyläiskiä sekä pieniä kuoppia. Öljyläiskät ovat pieniä, tummia läiskiä kynnessä ja muistuttavat öljytahraa. Kynnet voivat myös samentua ja muistuttaa kynsisientä. Psoriaasiin liittyvä niveltulehdus vaihtelee ohimenevistä kivuista ja turvotuksesta artroosia tai nivelreumaa muistuttavaan kroonisempaan oireiluun. Hoitamaton psoriaasin aiheuttama niveltulehdus voi vaurioittaa niveliä ja tehdä niveliin virheasentoja.

Psoriaasi voi puhjeta missä iässä tahansa. Ilmaantumiselle on kaksi huippua: nuoruusikä ja 50-60 vuoden ikä. Tauti alkaa yleensä iho-oirein, mutta myös nivelten tulehtuminen ennen ihottuman ilmaantumista on mahdollista. Ihopsoriaasi on yleisempi kuin nivelpsoriaasi ja niveloireiden ilmaantumistodennäköisyys kasvaa mitä pidempään ihopsoriaasista sairastaa.

Lähteet:

Psoriaasi, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim, 2017.

Psoriaasi (iho ja nivelet), Käypä hoito- suositus, 2017.

Julkaistu: 15.4.2018
Kommentoi »