Maapähkinöille allergisille henkilöille voi pian olla tarjolla uusi allergiaa helpottava ratkaisu. Laastari, joka erittää ihoon maapähkinöiden proteiineja, osoittautui toimivaksi siedätyskeinoksi toisen vaiheen tutkimuksessa.
Laastari todettiin aiemmin turvalliseksi ja maapähkinöille allergiset henkilöt sietivät sitä hyvin. Toisen vaiheen tutkimuksen tarkoitus oli selvittää optimaalinen annostus, siinä oli mukana yhteensä 221 lasta ja aikuista, joiden mediaani-ikä oli 11 vuotta.
- Lue lisäksi: Pähkinäallergiaa voi ehkäistä – ja se kannattaa
Kokeessa mukana olleet henkilöt jaettiin sattumanvaraisesti neljään ryhmään. Ensimmäisen ryhmän käyttämät laastarit sisälsivät 50 mg maapähkinäproteiinia, toisen ryhmän laastarit 100 mg ja kolmannen 250 mg. Neljäs ryhmä sai plasebolaastarit, jotka eivät erittäneet proteiinia.
Koehenkilöt käyttivät laastareita 12 kuukautta siedättyäkseen, minkä jälkeen heille tehtiin allergiatestit. Siedätyksen katsottiin onnistuneen, mikäli allergisen reaktion syntymiseen tarvittiin yli 1000 mg pähkinäproteiinia tai yli kymmenen kertaa enemmän kuin ennen siedätyksen aloittamista.
12 kuukauden jälkeen siedätys oli onnistunut joka toisella eniten pähkinäproteiinia saavien ryhmästä. Plaseboryhmästä vain joka neljännellä pähkinäallergia oli helpottanut. Sen sijaan 50 tai 100 milligrammaa pähkinäproteiinia päivittäin saaneiden ja plaseboryhmän välillä ei havaittu tilastollisesti merkittävää eroa. 6 – 11 –vuotiaat lapset reagoivat hoitoon parhaiten ja heillä havaittiin suurin osuus onnistuneita siedätyshoitoja.
Ensimmäisen vuoden aikana kaikissa ryhmissä havaittiin yhtä paljon hoidosta johtuvia haittatapahtumia. Yleisimpiä olivat paikalliset iho-oireet, jotka olivat usein vähäisiä tai keskivakavia ja menivät puolella koehenkilöistä ohi alle kolmessa kuukaudessa. Kolme varsinaista hoitoa saaneista henkilöistä lopetti tutkimuksen kesken.
Lähde: JAMA Network 17.11.2017
Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi
Lue lisää: