Terve.fi

Usko tai älä! Pähkinää pähkinäallergian estoon

Usko tai älä! Pähkinää pähkinäallergian estoon
Viime aikoina allergiatutkijat ovat kuitenkin suositelleet, ettei dieetistä ennakoivasti rajoitettaisi herkistäviä aineita. Tämä strategia saa nyt vahvaa tukea vakuuttavasta tutkimuksesta, jossa maapähkinän syöttäminen pikkulapsille ehkäisi tehokkaasti maapähkinäallergian kehittymisen. Lue lisää.
Julkaistu: 5.3.2015

Ruoka-aineille herkistymisen estämiseksi on perinteisesti vältetty syöttämästä lapsille mahdollisesti allergiaa aiheuttavia ruokia. Viime aikoina allergiatutkijat ovat kuitenkin suositelleet, ettei dieetistä ennakoivasti rajoitettaisi herkistäviä aineita. Tämä strategia saa nyt vahvaa tukea vakuuttavasta tutkimuksesta, jossa maapähkinän syöttäminen pikkulapsille ehkäisi tehokkaasti maapähkinäallergian kehittymisen.

Britti- ja amerikkalaistutkijat jakoivat kahteen ryhmään lapsia, joilla oli taipumusta allergioihin. Ensimmäinen ryhmä sai ravinnossaan maapähkävoita jossakin muodossa, toinen ryhmä taas vältti pähkinätuotteitta. Tutkimus aloitettiin lasten ollessa 4-11 kuukauden ikäisiä ja lapsia seurattiin viisivuotiaiksi asti. Silloin testattiin sekä ihotesteillä että laboratoriokokein, oliko herkistymistä maapähkinöille tapahtunut.

Noin 14 % pähkinöitä välttäneistä lapsista oli ihotestien mukaan herkistynyt. Pähkinää syöneiden ryhmässä sen sijaan vain vajaa 2 % oli herkistynyt. Kiinnostavaa oli, että niistäkin lapsista, joilla alun alkaen oli herkistymisen merkkejä ihotesteissä, selvä maapähkinäallergian kehittyminen väheni 70 %, jos pähkinät olivat kuuluneet ruokavalioon pienestä pitäen. Tulos näkyi myös allergiavasta-aineita mittaavissa laboratoriotesteissä.

Tulos on merkityksellinen, koska maapähkinäalleallergia, maapähkinäallergia, pähkinäallergia, ruoka-aine, pähkinärgiat kautta maailman ovat yli kaksinkertaistuneet viime vuosikymmenen aikana. Pähkinöille herkistyneitä on yleensä muutama prosentti väestöstä, mutta Suomestakin on raportoitu opiskelijoilta jopa lähes 10 %:n lukuja. Jostakin syystä maapähkinäallergia aiheuttaa myös poikkeuksellisen usein vakavia kohtauksia.

Auki vielä jää, voiko tällä tavalla ehkäistä muidenkin ruoka-aineiden, kuten maidon tai munan, aiheuttamia allergioita. Tai edes muiden pähkinöiden. Pähkinöiden syöntihän on lisääntynyt, koska ne ovat tutkitusti terveellisiä.

Lue lisää:

Kommentoi »