Kauneus & Terveys

Pidä huolta aivoistasi!

Pidä huolta aivoistasi!
9 tutkittua tapaa, joilla voit pitää aivoistasi huolta sekä vähentää muistisairauksien ja esimerkiksi aivohalvauksen riskiä. Pidä pääkopastasi huolta syömällä viisaasti.

1. Syö kalaa ainakin 2–4 kertaa viikossa. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi lohi, muikut, taimen. Kala sisältää välttämättömiä omega-3-rasvahappoja, D-vitamiinia ja antioksidantteja. Säännöllinen kalansaanti on tutkimuksissa vähentänyt väestötasolla muistisairauden riskiä. Lisäksi kalaproteiinilla voi olla ylipäätään terveyttä edistäviä vaikutuksia

2. Värikkäät kasvikset sisältävät suuren määrän vitamiineja, mineraaleja, antioksidantteja sekä muita terveyttä edistäviä bioaktiivisia aineita. Runsas kasvisten saanti suojelee lähes kaikilta kroonisilta taudeilta mukaan lukien muistisairauksilta. Syö etenkin parsakaalia, pinaattia, nokkosta, ruusukaalia, tomaattia, porkkanaa, munakoisoa, paprikaa, hedelmiä, kaikkia marjoja: mustikkaa, marja-aroniaa, puolukkaa, mansikkaa, mustaviinimarjaa, vadelmaa ja tyrnimarjaa, niin pysyt terveenä.

3. Hyvät rasvat hellivät aivoja. Tutkimuksissa hyvälaatuiset tyydyttymättömät rasvat ovat suojanneet aivoja. Niitä saa etenkin pähkinöistä, rypsiöljystä, pellavansiemenöljystä, oliiviöljystä ja avokadosta rasvaisen kalan ohella.

4. Energiaa tulisi saada kulutuksen mukaan. Etenkin keskivartalolihavuuden välttäminen on tärkeää. Tutkimusten mukaan muistisairauden riskiä lisäävät sydän- ja verisuonisairaudet, liikalihavuus, verenpaine sekä veren huonot rasva-arvot.

5. Vähennä suolaa, ja käytä tilalla yrttejä ja mausteita. Suola on aivoille haitallista ja lisää verenpainetta. Opettele käyttämään ruoassa yrttejä ja mausteita ja korvaa niillä suolan käyttöä. Yritti ja mausteet sisältävät voimakkaita antioksidantteja. Etenkin Intiassa paljon käytetty kurkumasta on löydetty tehoaineita, joilla voi olla merkitystä muistisairauden ennaltaehkäisyssä.

6. Vältä prosessoituja hiilihydraatteja, kuten valkoista vehnäjauhoa ja riisiä ja etenkin sokeria. Runsas huonolaatuisten hiilihydraattien nauttiminen lihottaa ja voi nostaa veren haitallista triglyseridi-arvoa. Lihominen altistaa aikuistyypin diabetekselle, joka on myös muistisairauden riskitekijä. Syö hiilihydraatit mieluiten runsaskuituisena ja kasvisten muodossa.

7. Syö siipikarjan lihaa ja papuja eri muodoissa ja vain vähän punaista lihaa.

8. Kahvin ja teen käytöllä on positiivisia vaikutuksia aivoihin. Suomalaisessa suuressa väestötutkimuksessa keski-ikäisenä päivittäin 3–5 kupillista kahvia juovilla oli jopa 60 prosenttia pienempi riski sairastua myöhemmin muistisairauteen. Teenjuojilla on todettu pienempi aivohalvausriski.

9. Vältä runsasta tyydyttyneen rasvan käyttöä. Tyydyttyneen rasvan runsas käyttö on yhdistetty lukuisissa väestötutkimuksissa suurentuneeseen muistisairauden riskiin.

+PS  Liiku paljon

Mitä enemmän liikut, sitä paremmin aivosi voivat. Liikunta ehkäisee ikääntymisen negatiivisia vaikutuksia aivoihin sekä muistisairauden riskiä. Liikunnan ansiosta aivot saavat enemmän happea, verenkierto paranee, hiljainen tulehdus vaimenee ja veren sokeritasapaino paranee. Jo puolen tunnin reipas liikunta vapaa-ajalla pari kertaa viikossa vähensi suomalaistutkimuksessa muistisairauden riskiä puolella.

Kirjoittaja on elintarviketieteiden maisteri.

Lue myös:

Julkaistu: 14.9.2012
Kommentoi »