Pitääkö aivojakin treenata?

Pitääkö aivojakin treenata?
Selvitimme viisi syytä, miksi aivoja pitäisi treenata. Lue myös, kuinka teet aivojumppaa.
Julkaistu 5.4.2016

1. Lisää keskittymiskykyäsi

Työelämässä vaaditaan jatkuvasti tehokkaampaa työskentelyä. Tämä johtaa usein monen asian yhtäaikaiseen suorittamiseen ja asioiden rutiininomaiseen tekemiseen. Asioita saatetaan tehdä niin automaattisesti, ettei edes itse huomata kunnolla, mitä on tekemässä. Toisaalta mieli herpaantuu joko ajan, eikä välttämättä saa asioita hoidettu loppuun. Kun treenaa aivojaan, voi oppia pitämään ajatukset paremmin yhdessä asiassa ja tehdä työnsä paremmin.

2. Helpottaa valintoja

Arjessa joutuu tekemään jatkuvasti valintoja, oli kyse sitten deittailusta tai maitotölkin valitsemisesta. Joitakin lukuisat valinnat voivat uuvuttaa ja lamaannuttaa. Kun on treenannut aivojaan, ei ahdistu niin paljon valintojen määrästä ja vaikeudesta.

3. Parantaa muistia

Aivojen treenaaminen auttaa niitä pysymään kunnossa ja voi ehkäistä jopa muistisairauksia. Muisti on monella suurella koetuksella koko ajan. Erityisesti opiskelijoiden pitää osata laajoja asioita kokeissa. Samoin monissa töissä tiedon hallinnalla ja käsittelyllä on suuri merkitys.

4. Suojaa rapistumiselta

Aivot alkavat kutistua hitaasti keski-ikäisenä. Erilaiset kyvyt alkavat heiketä päinvastaisessa järjestyksessä kuin ne lapsena opittiin. Kun aivoja treenaa, voi pitää huolen siitä, etteivät tärkeät taidot rapistu ainakaan ensimmäisten joukossa.

5. Muovaa elämääsi haluamaasi suuntaan

Aivojen rakenteet muokkautuvat joka hetki, kun niihin tallentuu uusia muistoja läpi elämän. Kriiseissä ja rakastuessa aivoissa tapahtuu erityisen isoja muutoksia. Kun aivoja treenaa määrätietoisesti, voi itse vaikuttaa miten aivot kehittyvät. Silloin johdat itseäsi ja elämääsi paremmin.

Treenaa aivojasi näin:

Aivotreenaaminen ei ole pelkkiä muistipelejä ja sudokuja. Uudet kokemukset kehittävät aivoja. Jo niinkin pieni asia kuin eri reitti töihin voi olla aivojen treenaamista.

Kokeile esimerkiksi tehdä uusia ruokia, kuuntele uudentyylistä musiikkia ja pue yllesi jotain poikkeuksellisen väristä. Aistien aktivoiminen tekee aivoille hyvää.

Yksi helppo treeni on myös ostaa ruokakaupasta jokin aivan uusi ruoka-aine. Silloin joutuu valitsemisvaiheessa harjoittelemaan päätöksentekoa ja kotona pohtimaan, mitä uudesta aineesta voisi valmistaa ruokaa.

Asiantuntija: Personal brainer Reidar Wasenius

Lähde: Tiina Huttu & Reidar Wasenius: Personal brainer – Treenaa aivosi vireiksi (WSOY 2016)

Kommentoi »