Kauneus ja Terveys

Persialaiset kikhernenyytit

Persialaiset kikhernenyytit
Nyyttiruoka on nyt trendikästä! Kokeile persialaisia gondinyyttejä. Niiden teko on hieman haastavaa, mutta lopputulos palkitsee!
Julkaistu: 16.3.2017
Persialaiset kikhernejauhosta tehdyt gondinyytit
4-6 annosta
Gondinyytit:
6 sipulia kuorittuna
500 g jauhettua kananrintaa
reilu 7 dl paahdettua kikhernejauhoa
1 tl kukkurallinen jauhettua kuminaa
1 rkl jauhettua maustekurkumaa
1 rkl jauhettua kardemummaa (noin 6-8 kardemumman siementä)
1 rkl suolaa
1 rkl jauhettua mustapippuria
reilu 1 dl hyvälaatuista oliiviöljyä
reilu 1 dl vettä
200 g taatelitahnaa tai kuivattuja taateleita. joissa on vielä kivi tallella
Kanakeitto:
5 kanan siipeä
3 kalkkunan kaulaa
2 kokonaista sipulia kuorittuna
1 nippu persilliaa, pestynä
1 rkl maustekurkumaa
1 l vettä
merisuolaa maun mukaan
noin 2,5 dl keitettyjä, pakastettuja tai purkitettuja kikherneitä
Lisäksi:
Keitettyä riisiä ja yrttejä, kuten pilkottua, tuoretta korianteria, basilikaa, krassia ja rakuunanlehtiä.
  1. Valmista gondit vaikka jo edellisenä päivänä. Pilko sipulit ihan pieneksi.
  2. Laita pilkotut sipulit isoon kulhoon. Lisää jauhettu kananrinta, paahdettu kikhernejauho, mausteet ja öljy ja sekoita huolellisesti. Lisää vesi hitaasti ja alusta samalla taikinaa. Sen tulee olla pehmeää ja ilmavaa, mutta tarpeeksi kiinteää, jotta siitä saa pyöritettyä palloja. Jos taikina on liian valuvaa, lisää kikhernejauhoa. Jos taikina tuntuu kovalta, lisää vettä. Kääri taikina tuorekelmuun ja laita se jääkaappiin vähintään 5 tunniksi, mieluummin yön yli.
  3. Valmista kanakeitto isossa kattilassa keskilämmöllä. Laita kattilaan kanan siivet, kalkkunan kaulat, sipulit, persilja, kurkuma ja vesi. Anna kiehahtaa. Laske sitten lämpötilaa ja anna keiton muhia kannen alla noin 40 minuuttia. Lisää suola maun mukaan.
  4. Yhdistä kanakeitto ja nyytit: Kostuta kädet vedellä, ja pyöritä taatelitahnasta saksanpähkinänkokoisia pieniä palloja ja pistä ne sivuun. Jos käytät kokonaisia taateleita, poista kivet ja leikkaa taatelit leveyssuunassa kolmeen osaan. Purista ne sormilla pieniksi.
  1. Pyöritä gonditaikinasta ison golfpallon kokoisia palloja. Paina etusormella syvä reikä pallon keskelle ja upota taatelitaikinan nykerö sinne. Pyöritä palloa, jotta aukko sulkeutuu.
  2. Siivilöi keitto niin, että ainoastaan sipulit jäävät liemeen.
  3. Siirrä liemi ja sipulit leveään leveään kattilaan niin, että nyytit mahtuvat vierekkäin, ei päällekkäin. Lisää keitetyt kikherneet ja kiehauta.
  4. Aseta nyytit varovasti liemeen ja anna niiden kiehua hieman. Laske lämpöä ja anna hautua noin 45 minuuttia.
  5. Tarjoile nyytit keittolautaselta valkoisen riisin ja tuoreiden aromaattisten yrttien kanssa.
Nyytit säilyvät jääkaapissa 3 päivää.
Kokeile myös:
Kommentoi »