Kauneus & Terveys

Ovatko kaupan marjat terveellisimpiä?

Kannattaako marjat poimia kaupan pakastealtaasta vai itse pensaasta? Lue asiantuntijan vastaus.
Kuvat Fotolia

Yllättävää kyllä, kaupan pakastealtaan marjat voivat sisältää enemmän vitamiineja kuin itse poimitut.

Tuoreissa ja vastapoimituissa marjoissa on eniten ravintoaineita. Kun marjat odottavat syöntiä, niissä tapahtuu kemiallisia reaktioita ja ravintoaineita alkaa kadota. Erityisesti C-vitamiinia ja folaattia tuhoutuu jopa kymmeniä prosentteja, jos marjoja säilyttää lämpimässä, jääkaapissa tai pakastimessa.

Kaupan pakastemarjat on pikapakastettu teollisesti, jolloin niiden ravintoainehävikki on hyvin pieni. Kotona marjat pakastuvat hitaammin, ja hävikki on suurempi.

Marjoja kannattaa silti poimia ja pakastaa niin paljon kuin jaksaa. Suomalaisilla ei ole puutetta C- vitamiinista, ja marjoissa on paljon muita hyvää tekeviä aineita, kuten kuituja ja antioksidantteja.

Puhdista marjat poiminnan jälkeen. Säädä pakastin pakastusteholle, ja pakasta marjat nopeasti. Sulata jäiset marjat mikrossa. Mitä hitaampi sulatus, sitä enemmän ravintoaineita tuhoutuu.

Asiantuntijana ravitsemusasiantuntija Ildikó Hytönen Arktisista Aromeista.

Lue myös:

Julkaistu: 11.7.2015
Kommentoi »