Kauneus ja Terveys

Ota alitajunta avuksesi

Ota alitajunta avuksesi
Alitajuntamme on vahvempi kuin tietoinen mielemme. Alitajuntamme ohjaa meitä toimiessamme rutiininomaisesti. Alitajuntaa kannattaakin hyödyntää elämäntapamuutosten yhteydessä, sillä sen avulla muutoksista tulee rutiineja.
Julkaistu: 24.11.2011

Ihmisellä on mieli, joka ohjaa toimintojamme. Mielemme on kahdessa osassa. Toisin sanoen meillä on tietoinen mieli ja alitajunta. Tietoinen mieli on käytössä silloin, kun ajattelemme jotakin laskutehtävää, opiskelemme uutta tai etsimme tietoa jostakin itsemme ulkopuolelta.

Alitajunta puolestaan on kuin sisäinen viisautemme, joka tuntee meidät ja tietää meidät läpikotaisin. Se osaa myös ulkoa tapamme ja rutiinimme.

Hyödynnämme molempia mielemme puolia päivittäin. Silloin kun teemme jotakin rutiinin omaista, alitajuntamme ohjaa meitä. Kun taas poikkeamme rutiineista, käytämme tietoista mieltämme. Käytämme tietoista mieltä esimerkiksi silloin, kun ajamme uutta reittiä jonnekin tai kirjoitamme kirjettä.

Rutiininomaisesta toiminnasta hampaiden pesu on hyvä esimerkki. Se sujuu ilman suurempaa miettimistä.

Kuntoilusta rutiini

Mitä tämä tarkoittaa elämäntapoja muutettaessa, esimerkiksi kuntoilun juurruttamisessa elämäntavaksi. Jotta kuntoilusta tulisi meille enemmän sääntö kuin poikkeus, tulee siitä saada toimiva rutiini.

Rutiini siitä muodostuu, kun sitä toistetaan tarpeeksi monta kertaa. Tutkimusten mukaan 100 päivää riittää siihen, että alitajuntamme omaksuu uuden rutiinin ja sen suorittaminen on meille vaivattomampaa. Sitä ennen alitajuntamme saattaa vastustaa sitä.

Mikäli tavoitteenasi on huippukunto entisen rapakunnon sijaan, ei kannata heti luovuttaa. Kolmen kuukauden säännöllinen ja periksi antamaton työ alkaa tuottaa tulosta. Tällöin aktiivisesta liikunnasta tulee osa arkea, josta ei ehkä enää halua luopua.

Kolmen kuukauden sääntö

Sadan päivän sääntö toimii monessa muussakin, esimerkiksi tupakanpolton lopettamisessa tai iltakaljasta luopumisessa. Kolmessa kuukaudessa uusi rutiini muodostuu tavaksi ja vanhan unohtaminen on helpompaa.

Halutessasi huippukuntoon sinun on kuitenkin hyvä muistaa yksi asia. Et voi muuttaa kaikkia tapojasi kerralla, sillä alitajuntamme vastustaa liian suurta muutosta.

Olet ehkä joskus yrittänyt heittää kaikki vanhat tapasi samalla kertaa ja korvata ne uusilla. Hetken kuluttua olet huomannut, että se ei onnistukaan. Alitajuntamme pitää tutusta ja turvallisesta, ja palauttaa meidät helposti vanhoihin tapoihimme.

Älä ahnehdi!

Alitajuntamme on nimittäin vahvempi kuin tietoinen mielemme. Tietoinen mieli on taas se, jonka avulla me yritämme muutosta tehdä. Siksi kokonaisvaltainen muutos kertaheitolla harvemmin onnistuu.

Keskity siis yhteen muutokseen kerrallaan. Muuta ensin se ja vasta sitten on seuraavan vuoro.

Onnistut yksittäisillä, mutta varmoilla askelilla!

Kirjoittaja on LCF Life Coach.

Lue myös:

Kommentoi »